> agenda

Agenda

 
14 september 2019, 10:00 uur

Open Monumentendag in Witmarsum en Pingjum

Doopsgezinde kerk, Grote Buren 28, Pingjum

In Witmarsum en Pingjum zijn vier monumenten: de molen, de Koepelkerk, het Menno Simonsmonument en het Schuilkerkje. Ieder van deze monumenten heeft zijn eigen verhaal en geschiedenis. Tijdens de open monumentendag op 14 september verbinden we deze vier monumenten met elkaar door twee monumentale verhalen. Dit wordt ondersteund door twee extra activiteiten: een streekmarkt en de Menno Simons wandeltocht. De monumenten zijn open van 10.00 – 17.00 uur. 

De wandeltocht over de Halsbân start om 10.00 uur, vanuit de vermaning. Er zijn twee afstanden: 10 en 18 kilometer. Voor de wandeltocht wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Na de wandeling ontvangt u een leuke herinnering. Voor wie wil wandelen, maar niet zo ver wil, is het ook mogelijk op eigen gelegenheid naar het Monument aan het Vliet te wandelen. Dat is maar een kort stukje.

De streekmarkt is in en om de vermaning, van 10.00 tot 16.00 uur. Er is een demonstratie van eco-printen van textiel en wol-vilten. Op de streekmarkt zal ook de molenares van Witmarsum aanwezig zijn met hopelijk het meel en brood van het Red Turkey graan.

Wilt u van Witmarsum naar het schuilkerkje in Pingjum dan kunt u op deze zaterdag ook met een huifkar op weg. 

De verhalen
De kerkhervormer Menno Simons werd geboren in Witmarsum. Als priester begon hij zijn carrière in Pingjum (in de nog bestaande Victoriuskerk) en daarna werd hij pastoor in Witmarsum in de kerk op de plek waar nu de Koepelkerk staat. In Witmarsum verliet hij na enige jaren de kerk om zich aan te sluiten bij de doperse beweging.
In die beweging speelde hij een belangrijke rol. Misschien was hij wel een van de eersten die de tactiek van het polderen begreep. Hij was verbindende schakel tussen de groepen van de beweging, nam het scherpste weg, maakte de beweging klaar voor de toekomst. De doperse beweging noemde zich later mennisten en internationaal de Mennonieten. 

Door vervolgingen in de 16e eeuw gingen Mennonieten op de vlucht naar andere gebieden, waar zij door hun harde werken en sobere leefwijze steeds weer een bestaan opbouwden. Grote groepen trokken uiteindelijk de oceaan over. Zij namen zaden met zich mee. Boeren uit Ohio zijn in 2016 met zaden die er nog waren vanuit de Oekraïne opnieuw een graansoort gaan verbouwen: Turkey Red. In 2018 is van de opbrengst van de eerste oogsten zaad naar Witmarsum vervoerd. Daar groeit het nu opnieuw, na bijna 500 jaar. Hier worden de geschiedenis met een duurzame leefstijl, en de tijd van nu met opnieuw aandacht voor duurzaamheid, een icoon uit Witmarsum, en de monumenten met elkaar verbonden.

De monumenten en de verhalen worden letterlijk met elkaar verbonden door de Menno Simons wandeltocht, die langs alle vier de plekken leidt. Bij de Koepelkerk gaat de tocht zelfs door de kerk. De tocht kent meerdere afstanden. De langere afstanden gaan over de Pingjumer Halsbân, die zelf historische waarde heeft, maar die ook de route was voor Menno Simons om van Pingjum naar Witmarsum te lopen.

Bij de huidige doopsgezinde kerk (vermaning) zal op deze dag een kleine streekmarkt zijn. Hier wordt het brood verkocht dat is gebakken van het graan dat na 500 jaar terug is. Het graan is gemalen in de molen van Witmarsum. De kramen worden zoveel mogelijk ingericht met producten uit Witmarsum en omgeving.

Het thema ‘Kunst in de kerk’ krijgt vorm door de aandacht voor het interieur van de Koepelkerk. Daarnaast is er muziek. 

De vele vrijwilligers die zich tijdens deze dag inzetten brengen opnieuw verbinding tot stand tussen de rijke geschiedenis van ons gebied en de mensen die een bezoek komen brengen.

Open Monumentendag


Terug