> nieuws

Nieuws

 
3 april 2019

The Mennonite Peacebuilding Conference and Festival in Nederland

Wil je ontdekken hoe praktijk en theorie over vredeswerk zich tot elkaar verhouden? Ben je benieuwd naar de verschillende ideeën over en contexten van ‘rechtvaardige vrede’? Kom dan naar de tweede editie van The Mennonite Peacebuilding Conference and Festival, die dit keer in Mennorode plaatsvindt. Nederland is gastland voor dit evenement waar vanuit de hele wereld betrokkenen bij het vredeswerk samenkomen. En Nederlandse doopsgezinden zijn ook van harte uitgenodigd om hier een of meerdere dagen aan deel te nemen.

Tijdens de conferentie zullen we vredestheologie en -ethiek tegen het licht houden. We zullen ervaringen uit het werkveld en daarbij behorende uitdagingen uitwisselen. En verschillende muzikanten en kunstenaars zullen ons meer leren over de artistieke kant van vrede. Panelsessies en workshops worden aangeboden over diverse onderwerpen zoals interreligieuze dialoog, racisme, gender gerelateerd geweld, vluchtelingenproblematiek en spiritualiteit & vrede. Naast de grotere thema’s zullen we ook specifieke contexten uitpluizen, zoals de Indiaanse, Colombiaanse, Syrische en andere, veelal in workshops gegeven door mensen uit de regio zelf.

Verschillende kunstenaars laten werk horen of zien dat thematisch aansluit bij de conferentie. Zo zal de Canadese dichteres Connie Braum tijdens een van de ‘Art Cafés’ voorlezen uit haar nieuwste werk Where I Live and Move and Have my Being. Hier in schrijft ze over de relatie tussen rouwen en vrede. Ze heeft zich hiervoor laten inspireren door de zin: “De gedachten van een wijze zijn graag in een huis vol rouw, die van een dwaas in een huis vol plezier” uit Prediker 7:4.
De violist Karl Stobbe en Pianist Benjamin Moser openen het congres met een concert vol klassieke muziek gerelateerd aan oorlog, onderdrukking en verzoening. Ze spelen onder andere de eerste viool- en pianosonate van Sergei Prokofiev. Een volgens Stobbe: ‘donker, broeierig, gekweld, soms gewelddadig en brutaal, en soms koud en stil’, muziekstuk. Prokofiev noemde dit stuk een ‘verlaten kerkhof’ dat een aandenken is aan alle mensen die een gewelddadige dood hebben ondervonden en uit ‘tijd en herinnering’ zijn gewist onder het bewind van Stalin.

The 2nd Mennonite Peacebuilding Conference and Festival is een samenwerkingsproject tussen de Vrije Universiteit Amsterdam, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, en The Amsterdam Center for Religion and Peace & Justice Studies. De eerste editie van het festival vond plaats in Waterloo, Canada en werd georganiseerd door Conrad Grebel University College.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Ga dan naar www.gmp-festival.org.
(Op dit moment kunt u zich alleen nog aanmelden voor het hele weekend. Vanaf 15 april is er voor een beperkt aantal mensen ook registratie per dag mogelijk.)
Klik hier voor een overzicht van alle workshops en panelsessies.
Klik hier voor een overzicht van het programma.

Wanneer?
27 tot en met 30 juni 2019

Waar?
Hotel & Congrescentrum Mennorode
Apeldoornseweg 185
8075 RJ Elspeet

Vragen?
Mail naar GMP2019@doopsgezind.nl

GMP festival Mennorode


Terug