> agenda

Agenda

 
12 april 2019, 09:30 uur

Inspiratiedag Kerkproeverij in Hilversum

Evangelische Omroep, Oude Amersfoortsedag 79, Hilversum

Inspirerende toespraken, praktische workshops over 'gastvrij kerk zijn', waardevolle ontmoetingen met mensen uit allerlei kerken. 

Programma Inspiratiedag
We zijn blij met de komst van hoogleraar en lekendominicaan Erik Borgman. Hij deelt deze ochtend inspirerende inzichten over de plek van de kerk in de samenleving, over onze persoonlijke plek, als gelovigen, in een maatschappij vol uitdagingen. In de ochtend en middag zijn er workshoprondes.

09:30 Inloop met koffie & thee
10:00 Amuse - Welkom & introductie
10:15 1e gang - Lezing door Erik Borgman

11:00 2e gang - Workshopronde 1:
I. Vloggen kun je leren - Piet-Cees van der Wel
II. Welke smaak heeft jouw kerk? - Erik van Duyl & Geri van As
III. Kerkproeverij als spiritueel avontuur - Jan van de Wolf
IV. Verder ná de proeverij - Arnoud Drop
V. Uitnodigvrees - Jan Willem Janse

12:15 De lunch - de lunch word je gratis aangeboden door de Evangelische Omroep

13:00 3e gang: Workshopronde 2
I. Vloggen kun je leren - Piet-Cees van der Wel
II. Welke smaak heeft jouw kerk? - Erik van Duyl & Geri van As
III. Kerkproeverij als spiritueel avontuur - Jan van de Wolf
IV. Verder ná de proeverij - Arnoud Drop
V. Uitnodigvrees - Jan Willem Janse

14:15 Dessert: Workshopronde Slotprogramma met muzikale bijdrage door Jeanine La Rose
15:00 Nagenieten en napraten onder het genot van borrelsdrankjes en -hapjes

Toelichting workshops
I. Vloggen kun je leren door Piet-Cees van der Wel
Je boodschap komt in een video veel beter over en blijft tot 5 keer beter hangen! Beelden blijven hangen, beelden maken je herkenbaar en beelden wekken emotie op. Studuo 28 helpt je je boodschap zo effectief mogelijk over te brengen. Eigenaar Piet-Cees van der Wel helpt organisaties als PostNL, Rabobank en het CDA zelf video’s te maken. Je leert vloggen en krijgt een inkijkje in hoe je een vlog monteert

II. Welke smaak heeft jouw kerk? door Erik van Duyl & Geri van As
Samen optrekken in de publiciteit en in de uitwerking biedt ieder zijn eigen smaak. Wat is er eigen aan jouw kerk? Praat je over de kerk die je wilt zijn of die je werkelijk bent? Is jouw kerk eigenlijk al op de proef gesteld? Sta je open voor feedback? Hoe bevraag je gasten op hun beleving? In deze vragen wordt je meegenomen door Erik van Duyl en Geri van As.

Geri van As, lid Barnabaskerk (CGK) Apeldoorn en bestuurslid van interkerkelijk Evangelisatie Overleg Apeldoorn (EOA). Vanaf start in 2017 enthousiast over concept Kerkproeverij en actief om zowel binnen de eigen gemeente als vanuit EOA (breed kerkelijk) Kerkproeverij te introduceren en te laten groeien. 15 deelnemende gemeenten in Apeldoorn hebben, op initiatief van het EOA, in 2018 gezamenlijk de publiciteit van Kerkproeverij opgepakt. Onder andere 30 citydisplays (reclameborden aan lantaarnpalen) met aankondiging Kerkproeverij zijn de week voorafgaand aan de Kerkproeverij langs wegen in Apeldoorn zichtbaar geweest.
Erik van Duyl is sinds 2001 voorganger van een baptistengemeente. Na tien werkzame jaren in Friesland en vijf jaren in Veenendaal, is hij nu ruim twee jaar voorganger in zowel Apeldoorn als Emmeloord. In Apeldoorn draait de gemeente mee met de gezamenlijke publiciteit aangaande de ‘kerkproeverij’. Daarnaast heeft deze gemeente besloten om dit meerdere keren per jaar aan te bieden om zo de eigenleden te stimuleren tot het meenemen van gasten. Erik is getrouwd, vader van drie kinderen en vijf kleinkinderen.

III. Kerkproeverij als spiritueel avontuur door Jan van de Wolf
Bij de Kerkproeverij moet veel praktisch geregeld worden. En dat is belangrijk. Gastvrijheid zit in details. Maar ten diepste gaat het om ons geloof. Waarom zou ik iemand uitnodigen om een kerkdienst bij te wonen? Wie nodig ik uit? Wat is de rol van gebed? En hoe geef ik daar vorm aan?Een workshop over de praktische én inhoudelijke kant van de Kerkproeverij

Jan van der Wolf is gemeentepredikant in Voorburg (Protestantse wijkgemeente De Open Hof). De Open Hof heeft al twee keer meegedaan met de Kerkproeverij en de nodige ervaring opgedaan.

IV. Verder ná de proeverij door Arnoud Drop
De uitnodigingen voor de kerkproeverij zijn gedaan en er zijn tientallen mensen voor het eerst in jouw kerk. Wat laat je ze dan proeven? Hoe ziet de dienst er uit en hoe zorg je ervoor dat gasten zich thuis voelen? En wat als dat smaakt naar meer? We kijken naar wat we kunnen leren van het Alpha concept voor de inrichting van de proeverij. Hoe kan deze proeverij het begin zijn van nog veel meer? In deze workshop deelt ook een ervaringsdeskundige zijn beste tips voor de kerkproeverij.

Arnoud Drop is werkzaam als directeur van Alpha Nederland. Alpha Nederland ondersteunt lokale kerken in haar missie om het evangelie van Jezus Christus bekend te maken en volgelingen van Hem te maken. Jaarlijks organiseren zo’n 850 kerken een Alpha en meer dan 200 een Marriage of Parenting Course.

V. Uitnodigvrees door Jan Willem Janse
Wat houdt je tegen om mensen uit te nodigen en hoe kun je daarmee omgaan? Iemand uitnodigen voor een dienst, het klinkt zo simpel, maar waarom vinden we het dan zo lastig? Waarom zoeken we redenen om het vooral niet te doen? Is het onze angst voor afwijzing? Voor moeilijke vragen? Voor de pijn of teleurstelling over de kerk die het bij de ander kan aanraken? In deze workshop krijgen we meer inzicht in onze angsten en gelukkig ook handvatten om ermee om te gaan.

EO inspiratiedag Kerkproeverij Erik Borgman


Terug