Agenda

 
 
12 maart 2019, 19:30 uur

Filmavond in Aardenburg

Doopsgezinde kerk, Weststraat 37, Aardenburg

In de film A Serious Man hebben de joodse cineasten Ethan en Joel Coen, zonder zijn naam te noemen, een moderne Job gecreëerd. Met hun film illustreren zij de verwevenheid van crisiservaringen en levensvragen.

In de film gaat een weinig doortastende joodse man van in de veertig onopvallend door het leven. Zijn naam luidt Larry Gopnik, hij is hoogleraar in de fysica en zijn leven hangt van vanzelfsprekendheden aan elkaar. Dit speelt zich af binnen de joodse gemeenschap van het Amerikaanse Midwesten van 1967.

Maar vanaf het moment dat zijn vanzelfsprekende wereld in duigen valt, gaat Larry op zoek naar antwoorden op zijn vragen: wat is de betekenis van dit alles? Nee, de rampen die hem overkomen zijn niet wereldschokkend, maar schokkend genoeg voor hemzelf en voor de kijker invoelbaar. Zijn vrouw Judith heeft een relatie met een goede bekende en wil scheiden, zijn kinderen worden van lieve schatjes tot klierige pubers, en broer Arthur blijkt een te langdurige gast in huis. 

Dan zijn er ook nog twee auto-ongelukken op hetzelfde moment. Bij het ene komt de nieuwe vriend van Judith om het leven, bij het andere komt Larry met de schrik vrij. Hoe moet hij zijn leven nu duiden, valt aan dit alles betekenis te verlenen of te ontlenen? En, de geloofsvraag: wat wil God hem hiermee zeggen?

Toegang vrij.


Terug