Agenda

 
 
7 maart 2019, 20:00 uur

Lezing van prof. dr. Chris Doude van Troostwijk

Mennozaal van de doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Lezing: prof. dr. Chris Doude van Troostwijk, hoogleraar Luxembourg School of Religion & Society in het researchproject Philosophies, Theologies, Ethics of Finance; tevens gasthoogleraar Vrijzinnige Theologie aan het Doopsgezind Seminarium.

Wint het wantrouwen? Over gele hesjes en verkommerde politieke en sociale deugden

Tegenwoordig viert wantrouwen hoogtij. Het lijkt zelfs profijtelijk wantrouwen te zaaien voor wie vandaag de dag politieke winst wil oogsten. Daarentegen is het winnen van vertrouwen een langzaam proces. Niet alleen in persoonlijke relaties, maar vooral ook in maatschappij en politiek. Dat vergt goed luisteren, zorgvuldig antwoorden, niet klakkeloos toezeggen en doen wat je belooft. Het vraagt ook om het ruiterlijk erkennen van mislukkingen, en om herinneringsvermogen en vergevingsgezindheid.

Al deze sociale en politieke deugden dreigen te verwelken onder de onophoudelijke stormvlagen van gemakkelijk geld, religieus geweld en vercommercialiserende mediatechnologie.
Met het oog op deze deugden zal uit Van Troostwijk's betoog blijken dat geloof en vrijzinnigheid op dit moment een oude troefkaart hebben uit te spelen.

Praktische informatie
locatie: Mennozaal van de doopsgezinde kerk (te bereiken via het steegje links langs de kerk)
tijd: 20:00 uur tot 21:45 uur (zaal open vanaf 19:30 uur, met koffie en thee)
entree: gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld)
vanaf 21:45: hapje & drankje


Terug