> agenda

Agenda

 
9 april 2019, 20:00 uur

Voorjaarslezing 2019 in Zeist door Frits de Lange

Doopsgezinde kerk, Pauw van Wieldrechtlaan 29A, Zeist

Je kunt breken met traditionele dogma’s. Toch blijven liefde en overgave, passie en pijn, hoop en onvervuld verlangen. Maar hoe dan? Op dinsdag 9 april a.s. houdt prof. dr. Frits de Lange, theoloog en ethicus, een lezing naar aanleiding van zijn recente boek Heilige onrust.

De lezing vindt plaats in samenwerking met de Raad van Kerken Zeist.

Pelgrims geloven met hun voeten. Hun rugzak is hun altaar, hun reisgids hun missaal, hun wandelschoenen zijn heilige voorwerpen en hun blaren zijn hun stigmata. Geloof is aards geworden en lichamelijk.
Duizenden kiezen er jaarlijks voor om een paar weken of maanden langs eeuwenoude routes naar Santiago de Compostella, Rome of verder te lopen. Sommigen gaan op pad na een persoonlijke crisis of als begin van hun pensioen. Ze zoeken zichzelf, het contact met de natuur, met de geschiedenis, met anderen. Anderen doen het simpelweg omdat ze het een keer gedaan willen hebben. Wat bezielt deze nieuwe pelgrim?

Zonder zekerheden op weg, met een open blik naar anderen. Dat is volgens hoogleraar Frits de Lange de essentie van religie.
De verschijning van zijn boek Heilige Onrust leverde veel media-aandacht op, want dit was niet zomaar een boek. De hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit rekent af met het oude, verstarde geloof. Hij gaat op zoek naar een religie zonder dogma's. Of zoals de ondertitel van het boek het verwoordt: een pelgrimage naar het hart van religie. Op de achterkant van het boek staat: ' Veel vrijzinnigen, kerkverlaters en seculiere zoekers leven in het besef van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar kunnen dat moeilijk onder woorden brengen. Voor hen schreef Frits de Lange Heilige Onrust.

Toegang: € 5 (richtbedrag)
Info/aanmelding: Corry Gerrits-van Dijk
Tel: 030-691 86 05


Terug