> agenda

Agenda

 
5 februari 2019, 19:30 uur

Filmavond in Aardenburg

Doopsgezinde kerk, Weststraat 37, Aardenburg

In a Better World - Susanne Bier (2010), 118 minuten. Thema: ‘Zonder vergeving geen samenleving’. Een film van het Movies That Matter-festival.

'Oog om oog, tand om tand', is misschien wel het stomste advies dat in het Oude Testament te vinden is... De geschiedenis leert dat vergelding van kwaad tot meer kwaad leidt. Het zet een noodlottige spiraal in werking: op gewelddadige vergelding volgt wraak, waarop weer nieuw geweld en wraak volgen.

Deze film toont het mechanisme in volle werking, maar laat ook zien waar de oplossing ligt. ‘In a Better World’ illustreert helder de werking van de geweldsspiraal, waarbij het drama een parallel trekt tussen klein en groot geweld.

Op een Deense middelbare school neemt een puber wraak op de kwelgeest van zijn veel gepeste vriend door de jongen letterlijk bijna blind te slaan. 'Zo beginnen alle oorlogen', zegt de woedende vader van de gepeste jongen in een poging zijn zoon bewust te maken van de cyclus van geweld en wraak.

De man heeft recht van spreken, want hij werkt als arts in een Afrikaans oorlogsgebied. Dagelijks wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van geweld en tegengeweld. Daarbij staat hij voor gruwelijke dilemma’s. Wat moet hij doen met de gewonde rebellenleider, die weddenschappen afsloot op de vraag of vrouwen zwanger waren van een jongen of een meisje, waarna het opensnijden van de buik het antwoord gaf? Moet hij als arts dit monster helpen? Daarnaast staat zijn relatie onder druk en overweegt zijn vrouw te scheiden.

Hartverwarmende film van Oscarwinnaar Susanne Bier vol morele vragen over verlies, wraak en vergeving.

Na de film is er ruimschoots gelegenheid om over de inhoud van de film en de indrukken die deze bij u hebben losgemaakt te discussiëren. De toegang is gratis.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl