> agenda

Agenda

 
2 februari 2019, 16:30 uur

Beeldende kunst van de Contra-Reformatie

Bleekkerk, Hofstraat 1, Almelo

Bleeklezing in Almelo over de beeldende kunst van de Contra-Reformatie, met grote kunstenaars als Bernini en Caravaggio. Spreker is kunsthistorica Frederike Upmeijer (foto).

Na het uitbreken van de Reformatie in de noordelijke landen van Europa was het Rome duidelijk geworden dat er een reactie moest komen.

De Contra-Reformatie, met het beroemde Concilie van Trente (1545-1563) als uitgangspunt, moest de kunst volgens de richtlijnen van de rooms-katholieke kerk weer dicht bij de gelovigen brengen.

In de schilderkunst was de vernieuwing voelbaar en tastbaar bij de schilder Caravaggio. Zijn werk werd ook vaak als schandelijk ervaren. In de beeldhouwkunst was Bernini toonaangevend.

Ook de kerkarchitectuur van het nieuwe bruisende Rome van de Contra-Reformatie beantwoordde aan de eisen: de christenen naar de kerken van het 'ware geloof' toetrekken.

Bleeklezingen

De doopgezinde gemeenten in Twente organiseren samen met de VVG ook in 2018/2019 een gevarieerd programma met lezingen, workshops en optredens. Uitgenodigd worden filosofen, humanisten, schrijvers, musici, theologen, gnostici en acteurs.

De Bleeklezingen zijn op de eerste zaterdag van de maand, tussen september en april, om 16.30 uur in de Bleekkerk.

Entree: vanaf 5,-, incl. koffie/thee en hapje/drankje na afloop.


Terug