> agenda

Agenda

 
3 februari 2019, 15:30 uur

Winterreise van Frans Schubert in Deventer

Penninckshuis, Brink 89, Deventer

‘Winterreise’ (Winterreis) is een cyclus van 24 liederen van Franz Schubert, die hij voltooide in 1827. Het zijn getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. 

De liederen voeren de luisteraar mee door een ijzingwekkend winters landschap, dat zich maar ternauwernood in menselijke termen laat beschrijven. De ik-figuur vertolkt zijn diepste zieleroerselen, verborgen angsten en onbekende verlangens. Winterreise is een zoektocht van de mens naar zichzelf.

In dit opzicht is Winterreise een meesterwerk van het romantische denken, zoals dat in het begin van de negentiende eeuw langzaam terrein wint. De hang naar het onbekende, het onbereikbare en het onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise.

Het eerste lied bijvoorbeeld draagt de titel ‘Gute Nacht’. Er is sprake van een verloren gegane liefde, die door de ik-figuur een goede nacht wordt gewenst. Een laatste afscheid van iemand die niet meer weer zal keren in deze wereld. De spaarzame pianobegeleiding illustreert de eenzaamheid en berusting die het lied kenmerken.

‘Der Lindenbaum’ is een van de bekendste liederen uit de cyclus. Ook hier wordt de ik-figuur geconfronteerd met herinneringen aan vroegere, liefdevollere tijden. In de schaduw van de boom droomde hij menige droom en in de boombast kraste hij ooit de naam van zijn geliefde. 

Grillig en beweeglijk opent de pianopartij het vijftiende lied: ‘Die Krähe’. De kraai is met de reiziger uit de stad vertrokken en staat symbool voor de naderende dood van de ik-persoon: ‘toon mij eindelijk/trouw tot aan het graf’.

In ‘Die Nebensonnen’ is het leed bijna geleden. Gedragen en gelaten aanvaardt de ik-figuur het feit dat hij het duister verkiest boven het zonlicht. In het laatste lied ontmoet de ik-figuur de Leiermann, de speelman met de draailier, de personificatie van de dood.

Domien Arnolds, bariton, Rik Groenhuijzen, piano
Marien van den Boom, verbindende teksten

Toegang: € 6,-
Zaal open: 15.00 uur
Na afloop gelegenheid tot ontmoeten.

(afbeelding:'Winter' door Caspar Friedrich David (1774-1840)


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl