> agenda

Agenda

 
6 februari 2019, 14:00 uur

DoRe-Café Groningen belicht polarisatie in de maatschappij

Het Mennohuis, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Het DoRe-Café, van de doopsgezinden en remonstranten, gaat dit voorjaar met een drietal bijeenkomsten, in op het steeds opvallender maatschappelijk fenomeen van de groeiende verscherpte tegenstellingen, zelfs polarisatie, tussen (meningen van) diverse groepen mensen: partijen, etnische groepen, gediscrimineerde groepen en - al of niet terecht - zich bedreigd voelende groepen. Soms wordt er zelfs een echte muur opgeworpen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het normale maatschappelijke gesprek en de normale omgang stokt, raakt verziekt of wordt soms ronduit vijandig.

Woensdagmiddag 6 februari om 14:00 uur openen we dit drieluik met een bijzondere film uit 2014: ‘Pride’, berustend op historische gegevens en spelend in het Groot-Brittannië van Thatcher, eind jaren 70, begin jaren 80. Vertegenwoordigers van twee groeperingen die men doorgaans niet direct met elkaar in verband brengt, namelijk mensen uit de homogemeenschap en mijnarbeiders - treden op verrassende, solidaire wijze met elkaar in contact.

Het Mennohuis ligt achter de doopsgezinde kerk (Oude Boteringestraat 33) en is te bereiken via het steegje links langs de kerk.
De zaal is vanaf 13:30 uur open; de film zelf begint precies om 14:00 uur. Omdat hij twee uur duurt puzeren we halverwege met hapje en drankje, zodat we om 16:30 afsluiten.

Op 6 maart geeft theoloog en filosooof Chris Doude van Troostwijk, ook in de doopsgezinde kerk, zijn visie op bovengenoemd thema. Hij is gasthoogleraar vrijzinnige theologie aan het doopsgezind seminarie. Op 9 april doet historicus en bestuurskundige Meine Henk Klijnsma dat in de remonstrantse kerk. Hij is o.a. ambtelijk secretaris van de staatscommissie-Remkes voor herziening van het parlementair stelsel.

De entree is telkens vrij maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl