> nieuws

Nieuws

 
16 januari 2019

Een nieuw tegeltableau in Workum

Frits Boersma schrijft:

Ter herinnering aan 'Een Jammerlijck Klaachlied' heb ik een tegeltableau laten maken door Koch Pottery in Workum, naar een afbeelding van Jan Luyken uit de 17e eeuw. Het is een afbeelding van het droeve lot van Hendrik Pruyt; het vertrekpunt van de voorstelling van Een Jammerlijck Klaachlied, een van de Under de Toer projecten in het kader van LF2018, dat op 1 en 2 juni plaatsvond in Workum. Het tableau is gesponsord door gemeente SWF en de Doopsgezinde Sociėteit.

Inmiddels is het tableau geļnstalleerd in het kademuurtje vlakbij de oude zeesluis waar Pruyt de zee op dreef. Een infopaneel met uitleg over het gebeurde komt er z.s.m naast te hangen. 

Ik vind dit een mooi aandenken aan het culturele jaar en van een van de Under de Toer projecten. Maar vooral ook zie ik het als een pendant van het beeld van de Stenen Man in Harlingen. Terwijl dat monument de dijkwerken van Caspar de Robles roemt, vertelt dit tegeltableau de andere kant van het verhaal: de strijd voor de geloofsvrijheid. Spanje kent een rijke traditie wat tegeltableau's betreft. Op talrijke plaatsen memoreren ze belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Workum kent ook een rijke aardewerk- en tegeltjestraditie. Dit project over de Tachtigjarige Oorlog vormde een mooie aanleiding om die traditie uit te laten komen op dit herinneringstableau.

Frits Boersma

Voor meer informatie klik hier


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl