> nieuws

Nieuws

 
8 januari 2019

Een persoonlijke reactie van Jannie Nijwening

Toen ik vanmorgen las over de Nashville-verklaring dacht ik: nu mag het niet stil blijven!
Wij moeten duidelijk uitspreken dat in onze geloofsgemeenschap iedereen van harte welkom is, precies zoals hij/zij is! Als ik lees dat de reformatorische en evangelische mannenbroeders ‘met een verslagen hart en een gebroken stem maar op onwrikbare Grond’ menen homo’s te moeten veroordelen word ik een beetje onpasselijk.

Maar ik moest ook denken aan het boek van Marcus Borg dat we in twee groepen in Den Haag en Delft bespreken: Het hart van het christendom.
Daarin zegt Borg dat er twee soorten christendom zijn. Nee, sterker nog: dat de twee soorten zo verschillend zijn dat je bijna kan spreken van twee verschillende godsdiensten.
Daar moest ik aan denken….

De ene soort christen zegt: 'In de bijbel is God aan het Woord.' (uiteraard lijken ze het ene woord wel iets belangrijker te vinden dan het andere maar alla...).
De andere soort leest de bijbel anders: als een boek, geschreven door mensen. Een boek waarin mensen antwoord geven op wie ze God noemen. Een boek dat bestaat uit verschillende boeken, verschillende soorten literatuur, enz. enz. Een boek dat een bevrijdende boodschap brengt, een boek dat gaat over geloof, hoop en liefde.

Ik weet eerlijk gezegd niet hoe het mogelijk zou kunnen zijn om deze twee soorten christenen met elkaar in gesprek te brengen. Want wat valt er nog te praten wanneer de ene zegt: 'Het staat in de bijbel, in de bijbel spreekt God en ik spreek alleen maar God na, dus ik heb altijd gelijk.'

Persoonlijk lees ik in de bijbel een oproep om lief te hebben, om je daarin te oefenen, om steeds liefdevoller te worden. Ik heb daar mijn handen vol aan.
Ik geloof dat het mijn uitdaging is om uit te dragen dat in mijn geloofsgemeenschap LHBT’ers van harte welkom zijn zonder de mannenbroeders die hun veroordelen te haten. Ik weet niet of het mogelijk is die spanning uit te houden.
In elk geval bestaan ze: fundamentalisten. Dat is een gegeven. Het is aan ons om te laten zien en horen dat wij er ook zijn!

'Liefde, die ons hebt geschapen, (zoals we zijn!)
vonk waarmee Gij zelf ons raakt,
alles overwinnend wapen,
laatste woord dat vrede maakt.' (lied 791)

Jannie Nijwening

predikant van de doopsgezinde gemeenschap Den-Haag.


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl