> nieuws

Nieuws

 
5 december 2018

De grootste adventskalender van Nederland

Misschien is het jou ook al opgevallen, in Joure staat de grootste adventskalender van Nederland. De doopsgezinde gemeente in Joure maakte er een prachtig werk van. We vroegen aan één van de commissieleden of hij er wat meer over kon vertellen. Lees het verhaal van Dirk Jan Steenbergen:

Geschiedenis
Eens, misschien wel tien jaar geleden, kwam een lid van de gemeente Joure in Oostenrijk een enorme adventskalender tegen. Ze heeft een paar keer geprobeerd om mensen warm te krijgen voor een dergelijke adventskalender in Joure en in 2015 was het dan eindelijk zover. In dat jaar ontstond het definitieve idee om een enorme adventskalender voor de Jouster vermaning te plaatsen. Er werden subsidies aangevraagd, verhalen geschreven en kunstenaars aangezocht om bij de verhalen zeven illustraties te maken. Dus 28 vakjes vol.

Drie verhalen zijn geschreven door Dirk Jan Steenbergen, één door Inge Birthe Nijmeijer. Bij de kalender werden stickers gemaakt en kleine kalenders zodat de kinderen van Joure en omstreken hun eigen kalender vol konden maken. Deze kalender was vooral gericht op kinderen van de basisschool. In het tweede jaar ontstond het idee om meer leeftijdsgroepen bij de kalender te betrekken. Op de kalender buiten was uiteindelijk een prijsvraag te zien. Op de website kende de kalender drie leeftijdscategoriën. Kinderen, jongeren en volwassenen. Dit jaar, het derde jaar, is er weer samenwerking gezocht met de basisscholen en vullen kinderkunstwerken met het thema ‘de engel van Joure’ de kalender. De verhalen zijn wederom geschreven door Dirk Jan Steenbergen. Uitzondering is ‘de kleine engel' (van Joure) die geluk bracht. Dat is een bestaand boek.

2018
Eigenlijk wilden we dit jaar vanwege de hoeveelheid werk de kalender overslaan maar dat leidde tot teleurgestelde reacties. Toen hebben we een thema bedacht (de engel van Joure) en aan basisscholen gevraagd of ze mee wilden doen. Uiteindelijk wilde de Wumkesschool wel meedoen en van hen zijn de kunstwerken die de kalender vullen. De school krijgt hier een compleet adventsproject voor terug, samengesteld door de jeugdwerker van Joure. De afgelopen 2 jaar heeft ook steeds een basisschool het kerstfeest gevierd in de vermaning. Alweer onder de leiding van de jeugdwerker.
De commissie bestaat dit jaar uit Adriette, Jeroen, Gerdien, Sjouke en Dirk Jan.

Wat voor andere activiteiten organiseren we?
Naast de kalender zijn er nog wel wat andere (rand)zaken. De doopsgezinde jongeren van Joure doen ook mee. Zij bezorgen o.a. bij de verschillende verzorgingshuizen kadootjes voor onder de kerstboom. Het project wordt afgesloten met een kinderkerstfeest op de avond van de vierde adventszondag. De gemeente heeft ook een bijeenkomst over het thema ‘de engel van Joure’.

Waarom is het zo'n succes?
Wie zal het zeggen. Er zijn veel mensen die zich inschrijven op de website. Het is een project dat langzaam een beetje traditie wordt. Er wordt best redelijk publiciteit gemaakt en het is gewoon leuk om uit te voeren. Dat samen maakt het tot een succes.

Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief. Elke dag ontvang je dan een prachtige ingezonden kindertekening of kunstwerk met het bijbehorende verhaal.
Wil je meer weten? Kijk op: https://adventxxl.doopsgezindjoure.nl/.

Joure grootste adventskalender


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl