> agenda

Agenda

 
18 december 2018, 20:00 uur

Presentatie Pelgrimage naar Santiago de Compostella

Inspiratiehuis, Peperstraat 20, Gouda

De Werkgroep Duurzaamheid van Federatie Gouda organiseert een presentatie met spreker JoŽlle van Dijk onder de titel: 'Pelgrimage naar Santiago de Compostella: natuur en spiritualiteit'.

JoŽlle van Dijk†is 26 jaar en vorig jaar afgestudeerd aan Tilburg Universiteit. In haar master-traject, Management of Cultural Diversity, heeft zij gekozen voor†een scriptie gebaseerd op onderzoek naar religieuze diversiteit. Zij heeft van jongs af aan een grote interesse in waarom en hoe mensen op zoek zijn naar zingeving en wat voor rol dit speelt in hun leven. Via wat omwegen is ze bij het onderwerp Ďpelgrimerení terecht gekomen, waarbij ze zich richtte op Europaís meest bekende pelgrimsroute: de weg naar Santiago de Compostella.

Een dergelijk onderzoek is in haar beleving niet compleet zonder dat je als onderzoeker ervaart wat het is om zoín reis zelf te ondernemen. In iets minder dan drie weken heeft ze te voet ruim 300 kilometer afgelegd van Ponferrada naar Santiago, en daarna door naar het 'einde van de wereld': Finisterre. Ontelbare interessante ontmoetingen en gesprekken, interviews en enquÍtes hebben het haar mogelijk gemaakt een antwoord te vinden op de vraag wat mensen beweegt om op pelgrimspad te gaan, en wat de rol is van religie in de huidige vorm van pelgrimeren.

Tijdens de voordracht zal zij het belang van spiritualiteit op Ďde wegí verder uitdiepen. Spiritualiteit bleek voor het grootste deel van de pelgrims een belangrijke beweegreden om op reis te gaan. Spiritualiteit is een heel breed te interpreteren begrip waarover veel onduidelijkheid bestaat. Zij zal de academische interpretatie behandelen, maar juist ook hoe pelgrims hier persoonlijk betekenis aan geven.

Het sobere bestaan van een pelgrim, waarbij het leven gereduceerd wordt tot de simpele activiteiten van lopen, eten, een slaapplek zoeken en rusten, creŽert voor velen afstand van alle afleiding en ook†tijd voor zelfreflectie. De ervaring van de omgeving is hierbij van groot belang. Een van de kernaspecten van spiritualiteit bleek dan ook de natuur en de beleving hiervan te zijn; daarop zal zij in haar voordracht dieper ingaan.

Toegang voor leden en vrienden van Federatie Gouda: gratis. Niet-leden: Ä 10.-.


Terug
Meer informatie Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2019 Doopsgezind.nl