> nieuws

Nieuws

 
14 november 2018

Bijbelroute Rijksmuseum ‘Het Woord verbeeld’

De bijbel is al eeuwen een inspiratiebron voor talloze kunstenaars. Ook de collectie van het Rijksmuseum getuigt daarvan. Daarom ontwierp het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) een bijbelroute door het museum langs twaalf meesterwerken: ‘Het Woord verbeeld’. 

‘In het Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 staat de maand november in het teken van Religieus verleden. Een mooie aanleiding om de belangrijke rol van bijbelverhalen voor kunst en cultuur te laten zien’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘We hebben in het Rijksmuseum twaalf topstukken geselecteerd van kunstenaars die werden gefascineerd door bijbelverhalen, en daar een route bij bedacht en beschreven. Van De zondeval  van Cornelis van Haarlem uit 1592 tot Het Laatste Avondmaal van Marlene Dumas uit 1991.’ De twaalf kunstwerken behoren alle tot de vaste collectie van het Rijksmuseum, één ervan, Het Laatste Avondmaal, is voor deze route uit depot gehaald.

Gidsje bij de route

De route is een initiatief van het NBG met medewerking van het Rijksmuseum. Wie de bijbelroute wil volgen kan daarvoor een gratis gidsje aanvragen of downloaden, dat uitsluitend bij het NBG verkrijgbaar is. Voor NBG-leden en donateurs staat deze maand een aantal gratis rondleidingen gepland met een gids. De route blijft ook na november beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de verbeelding van bijbelverhalen in de kunst, bijvoorbeeld bijbelkringen of docenten kunst of godsdienst met hun leerlingen.

Aanvragen van het gidsje kan via bijbelgenootschap.nl/bijbelroute.

(foto afkomstig van www.bijbelgenootschap.nl/bijbelroute).


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl