> agenda

Agenda

 
1 december 2018, 10:30 uur

DHK-studiedag in Amsterdam

Singelkerk, Singel 452, Amsterdam

In samenwerking met de Stichting tot Beheer van de Bibliotheek van de VDGA (= Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam), wordt de halfjaarlijkse studiedag van de DHK dit najaar gehouden in de Singelkerk te Amsterdam. Het volledige programma kan hier in PDF worden gedownload.

Genoemde stichting beheert de Collectie Mennonitica die bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is ondergebracht.

Deze twee instellingen - de Stichting tot Beheer van de Bibliotheek van de VDGA en de Doopsgezinde Historische Kring - werken al jarenlang samen en daarom vindt de DHK dat het tijd wordt om hier aandacht aan te besteden. Er is een goede aanleiding om dit te doen: de familie Müller heeft een grote collectie brieven aan de doopsgezinde bibliotheek geschonken.

Johannes Müller (1786-1853), de broer van 'Menniste Paus' Samuel Muller, begon in mei 1809 in Amsterdam een Duitse boekhandel, die tijdens zijn leven een begrip werd in Nederland. De meer dan duizend brieven, waarvan het grootste deel is gericht aan Johannes en zijn vrouw Aletta, zijn afkomstig van familieleden, vrienden en collegae boekhandelaren. Onverwoestbare liefde, een diep religieus leven en vriendschap spelen in vrijwel alle correspondentie een rol, behalve de strikt zakelijke. 
Er zijn ook  brieven van en aan Samuel. De zoon van Samuel, Frederik, was in de leer bij Johannes en is later een begrip geworden in de wereld van de boekhandelaars.

Ook wordt tijdens de studiedag het project Doopsgezinde Dominees gepresenteerd en toegelicht. De resultaten van dit project verschijnen sinds kort ook op de DHKonline-website, aanklikbaar onder het menu: DD.

Verder wordt op 1 december afscheid genomen van twee vrijwilligers bij de bibliotheek: Trynke Voolstra en Betty Lavooij. Trynke Voolstra heeft ruim 25 jaar als vrijwilligster op de bibliotheek gewerkt. Doopgezinde Dominees was haar laatste project. Betty Lavooij heeft er 23 jaar op zitten; haar laatste project was het sorteren en in de catalogus invoeren van de brieven van de familie Müller.

De kosten voor deze dag bedragen € 25,- incl. koffie, thee en lunch, contant te voldoen bij binnenkomst.

Opgave via: secretaris@dhkonline.nl | 06 2196 2251. Voor meer informatie, zie www.dhkonline.nl.

In verband met het grote aantal aanmeldingen is een tweede rondvaartboot ingehuurd. Daardoor kunt u zich nu weer opgeven!


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl