Nieuws

 
 
4 oktober 2018

Noodhulpactie Sulawesi

Het aantal slachtoffers dat afgelopen weekend werd getroffen door aardbevingen en een tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi stijgt momenteel flink. Doordat wegen zijn afgesloten en stroomverzieningen zijn beschadigd, zijn Palu en Donggala moeilijk bereikbaar. De aanwezige kerken en hulpverleners pakken de eerste noodhulp op zich. Alle kerken in Palu zijn open voor de opvang van vluchtelingen en daklozen.

Het rampgebied blijkt groter dan gedacht. Er is grote behoefte aan drinkwater, voedsel en medische ondersteuning. Palu en Donggala zijn moeilijk bereikbaar en de verwachting is dat het aantal slachtoffers de komende dagen verder oploopt als toegang tot gebieden vrijgegeven worden. 

Het dodental stond zaterdag op 432, zondag op 832 en volgens lokale autoriteiten zijn er inmiddels 1200 slachtoffers. Dat was alleen Palu. De verwachting is dat het aantal slachtoffers de komende dagen in de duizenden loopt en het aantal getroffen personen (zonder dak, gewonde of andere) in de honderdduizenden. In totaal wonen er meer dan 15 miljoen mensen op Sulawesi.

(Berichtgeving van 1 oktober 2018, klik hier.) 

Kerk in Actie start noodhulp
Via het ACT-netwerk*) wordt nu geinventariseerd wat er aan hulp geboden kan worden. Voorlopig is een medisch team (2 artsen, 1 verloskundige, 1 bestuurder) aan het werk en een ander team arriveert vandaag vanuit Tomohon. Zij zetten zich in bij evacuatie en het uitdelen van voedsel, drinkwater, dekens, tenten, dekzeilen en lijkzakken. Ook nemen zij deel aan alle relevante clusterbijeenkomsten, met onder meer het leger en de Indonesische overheid (BNPB).Ook de lokale kerken, waarmee Kerk in Actie samenwerkt, zijn direct begonnen met hulpverlening. 

Dominee Krisi Gosan, vice-voorzitter van de Indonesische Raad van Kerken, reisde direct na de ramp met een militair vliegtuig naar het gebied om steun te bieden aan de getroffenen: "Het is vreselijk wat de mensen op Sulawesi overkomt. Het is goed om te zien dat de kerken gelijk haar deuren heeft opengezet over vluchtelingen en daklozen". 

Kees de Jong die namens Kerk in Actie is uitgezonden naar Indonesie en lesgeeft op een theologische universiteit laat weten dat de kerkleiders hevig geschokt zijn: "Zojuist kwam het bericht binnen dat 160 leerlingen van de SMA Palu 2 die aan de kust een ‘bijbel kamp’ hadden, in zo’n modderstroom te recht zijn gekomen en slechts 40 zouden dat overleefd hebben."

Help ook mee

Kom ook in actie en help de slachtoffers in Indonesië. Maak uw bijdrage over op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie, o.v.v. 'Noodhulp Sulawesi' of doneer online. Hartelijk dank!

*) ACT staat voor Action by Churches Together, een wereldwijde koepelorganisatie van kerkelijke hulp- en ontwikkelingsorganisaties. ACT werkt samen met de Wereldraad van Kerken.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl