Agenda

 
 
8 november 2018, 20:00 uur

Avond in Gouda over 'rafelranders'

Het Inspiratiehuis, Peperstraat 20, Gouda

Gespreksavond over 'rafelranders', eenzaamheid en maatjes: daklozen en vluchtelingen, die we liever uit de weg gaan dan opzoeken.  

In haar boek Is dit een dakloze schrijft Hylke Versteeg: 'Op straat lopen we het liefst aan een dakloze voorbij en dat maakt hem anders, onzichtbaarder dan andere toevallige passanten in de stad. Die onzichtbaarheid zit ook in ons denken over status, hulpverlening en verslaving, en in de stereotypering van daklozen: ‘ Ze zorgen alleen maar voor overlast!’ ‘Die junkies hebben het aan zichzelf te danken dat ze niet van die troep zijn afgebleven!’ ‘Er wordt toch al genoeg voor ze gedaan!’'

Bovenstaande zou ook over vluchtelingen geschreven kunnen worden.

Aan elkaar voorbij lopen, vooroordelen hebben, is maar al te vaak het geval. Is iemand anders, onbekend of een beetje vreemd, dan ga je daar niet gauw op af. Onbekend is onbemind én dat is nou net wat daklozen en vluchtelingen met elkaar verbindt. Beide hebben geen thuis en hebben hun eigen dak niet meer boven het hoofd.

Ontheemd zijn en dakloos worden kan door heel veel verschillende oorzaken op iemands levenspad komen. Behoefte aan menselijk en of praktisch contact is iets wat dan (tijdelijk of) langer niet meer vanzelfsprekend voorkomt. In de eenzaamheid – het gevoel van buitengesloten zijn – die dan ontstaat, kan een maatje zin en richting geven aan het bestaan.

Aan deze avond werken mee: Aart Jongejan, straatadvocaat KernKracht Midden-Holland en Heike Blok (foto), maatjesproject Kerk en Vluchteling.

Op 13 november is bovendien in Schouwburg Gouda de theatervoorstelling Thuislozen te zien, gespeeld door Theater Utrecht (prijs € 26,-).

Met deze bewerking van Lars Noréns sociologische theaterstuk Thuislozen wordt de toeschouwer midden tussen thuislozen en thuiszoekers geplaatst. Vanuit de zaal, op het podium en backstage hoor je de verhalen van de personages en leef je mee met de tragische liefde tussen de zwaar verslaafde Sanna en Micke. Meeslepend, ontroerend en confronterend.

Wat ook bijzonder is aan dit stuk is dat ‘ervaringsdeskundigen’ - een echte wethouder en echte hulpverleners - meespelen. De makers dagen het publiek uit om na te denken over hoe wij beter samen kunnen leven.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl