> nieuws

Nieuws

 
20 september 2018

Groot feest GDB

Op 2 juni jl. vierde de Gemeenschap voor Doopsgezind Broederschapswerk haar 101-jarig jubileum in Dopersduin. De dag markeerde tevens het afscheid van de vereniging en de overgang naar de nieuwe stichting GDB.

Dat het feest op Dopersduin werd gehouden is niet verwonderlijk. De GDB heeft dit huis mede opgericht in 1932, na de broederschaphuizen in Elspeet en Steenwijk. In een verslag uit 1932 lezen we het volgende:

Of Schoorl dan de bosgeuren van Elspeet en Fredeshiem mist? Allerminst. Of Schoorl dan alleen de frisse wind en het geluid der vrije vogels heeft? Nog veel minder. Ieder heeft met elkander een groot stuk ‘sfeer’ gemeen, maar wie de geestelijke weg in deze in­richtingen heeft leren kennen, verstaat dat ieder (...) zijn eigen taak heeft en in het geluid van ieder een eigen accent wordt ge­hoord.

De feestelijke bijeenkomst van een vijftigtal doopsgezinden leek wel een reünie van oud-DJB-ers, van leden van de DVG en van de GDB. Het werd een prachtige dag, mede door de medewerking van Kees Posthumus, voordrachtskunstenaar, die ons al meteen na de opening in canon liet spreken en bewegen. Daarna konden de aanwezigen deelnemen aan een viertal ‘werkplaatsen’:

   > Pelgrimage-wandeling o.l.v. Anne de Jong (foto)

   > Bibliodrama o.l.v. Christien Duhoux

   > Geweldloze weerbaarheid oefenen met Jakhals en Giraffe o.l.v. Marijke Laane

   > Contextueel bijbellezen: dichtbij het verhaal, dichtbij jezelf, o.l.v. Christiane Karrer

De deelnemers kwamen zeer enthousiast terug. Voor velen had de werkplaats langer mogen duren.

Na een heerlijke en goed verzorgde lunch, werden we verrast door de bijbelse interpretaties van Kees Posthumus. Op indrukwekkende wijze zette hij een aantal bijbelse hoofdfiguren neer, niet alleen als ‘historische’ persoonlijkheden, maar hij gaf hun ook in het heden een plaats.

De dag werd afgesloten met een mooie viering, verzorgd door Rinske Phaff en Ineke Reinhold. Na de overdenking speelde Bram Busschers een prachtige improvisatie op de viool. Daarna was er nog een hapje en een drankje, waarna ieder afscheid nam. Men had genoten van een zeer geslaagde dag.

De stichting GDB bleef na deze dag - even – achter. Zij zal de komende jaren het werk dat in 1917 is begonnen voortzetten, zij het op een andere manier.

Harry Schram, voorzitter


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl