Agenda

 
 
14 oktober 2018, 15:00 uur

Filmpremière A Taste Of Iona

Dopersduin, Oorsprongweg 3, Schoorl

In Dopersduin in Schoorl wordt de film A Taste Of Iona - and the 'Dutch connection' ten doop gehouden. Deze film is gemaakt in opdracht van de Nederlandse Iona Groep, door Quirine Lodder, Teun Kruijswijk Jansen en Wieger Siebenga (productie). Het is een levend document van de betrokkenheid vanuit Nederland bij de Iona Community in Schotland.

De filmpremière is onderdeel van de gemeenschapsweek van de Iona Community, 13-19 oktober in Dopersduin. Zo’n 55 leden uit Schotland, Engeland en vanuit het Europese continent komen, vanwege de renovatie van Iona Abbey, voor het eerst in tachtig jaar buiten Groot-Brittannië bij elkaar. Onder hen zijn de leiders Christian MacLean en Kathy Galloway. Na de première wordt de film aangeboden aan de leiders van de Community, en aan vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Nederlandse doopsgezinde broederschap.

Over de film

De film begint bij het Keltisch kruis van De Bilt, en laat zien dat de vroege connectie van het Keltisch christendom met de Lage Landen een levendig vervolg heeft gekregen in het contact met de Iona Community. Quirine Lodder reist naar locaties in Glasgow (de bakermat van de Community) en Iona, een van de Inner Hebriden eilanden. Ze laat zien wat Iona en de Community voor haar betekent.

Interviews met Peter Millar, Pat Bennet en John Bell maken iets duidelijk van de essentie van de spiritualiteit van Iona. De betrokkenheid op deze spiritualiteit werkt zeer verbindend, niet alleen vanuit Nederland, ook vanuit andere Europese landen als Duitsland, Zwitserland en Zweden – de naderende Brexit ten spijt.

In het tweede, Nederlandse, deel van de film wordt een beeld gegeven van de activiteiten van de Nederlandse Iona Groep, en wat voor impact de betrokkenheid op Iona heeft op het leven van de Nederlandse leden en vrienden. Zij gaan nog altijd in het spoor van Willibrord - geschoold in een ‘Iona-klooster’ in Engeland - maar dan met drie pijlers: Keltisch christendom, Benedictijnse spiritualiteit en de Reformatie. Veel leden van de PKN zijn de afgelopen jaren richting Iona getrokken en werden vriend van de Nederlandse Groep. Een aantal Iona-liederen kwam in het Nieuwe Liedboek terecht. Ook Nederlandse doopsgezinden zijn betrokken bij Iona.

Informatie

De release van de film A Taste Of Iona is een goed moment om in Nederland opnieuw aandacht te vragen voor deze spirituele stroming, die naast Taizé zoveel mensen raakt en inspireert, zeker sinds 2003. De film duurt ca. 45 minuten, is Engels ondertiteld en biedt op die manier veel informatie aan een brede groep geïnteresseerden in verschillende Europese landen. Alle muziek in de film is afkomstig van producties van de Wild Goose Resource Group, de werkgroep voor liturgie en viering van de Iona Community.

De verkoop van de film wordt in Nederland verzorgd door Stichting Docete in Houten; www.docete.nl.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl