> agenda

Agenda

 
19 mei 2019, 19:30 uur

Taizé-gebed in Leeuwarden

Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, Leeuwarden

Taizé-gebeden

Kenmerkend voor vieringen in de traditie van Taizé zijn het zingen van meditatieve liederen en stilte. De liederen zijn kort, gemakkelijk mee te zingen en worden vaak herhaald. Ze worden meerstemmig en in verschillende talen gezongen en muzikaal begeleid door o.a. gitaar, fluit en cornet. Een Taizé-viering is oecumenisch en iedereen kan deelnemen. Na afloop is er gelegenheid om in stilte naar huis te gaan of elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie/thee.

Info: tj.hiemstra@hetnet.nl.

Misschien ben je bekend met de liturgie van Taizé. Dan zul je veel herkennen en vanzelf mee kunnen doen. Misschien is het allemaal nieuw, zoals voor velen. Een Taizé-gebed is een viering waarin gezongen muziek een belangrijke plek inneemt. Er is geen preek, en de viering bestaat uit ongeveer de volgende onderdelen:

Liederen
De liederen zijn allemaal herhalingsliederen: we zingen ze een tijdje achter elkaar door. Steeds dezelfde, korte, tekst. Zo kom je steeds dichter bij de betekenis ervan en gaat het misschien voor je leven.
Stilte
De stilte is bedoeld om wat gezongen en gelezen is, de gelegenheid te geven door te laten dringen. Je op adem te laten komen. De grote stilte is bedoeld als meditatie. Deze duurt ongeveer 7 minuten. 
Gebeden
Aan de gebeden mag je, zoals aan alles in de dienst, gerust meedoen of niet. Doe waar je aan toe bent, zonder spanning of geforceerdheid.
Einde
We verlaten de kerk in stilte, om hen die willen blijven zingen of bidden daartoe de mogelijkheid te geven. In de kerkenraadskamer is koffie/thee en kunnen we napraten.

Kijk ook eens op https://goo.gl/NoJfyx voor een korte impressie van Taizé, of op www.doopsgezindenleeuwarden.nl/taize.

Iedereen is van harte welkom!

 


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl