> agenda

Agenda

 
8 oktober 2018, 17:00 uur

Vredesprijs voor Christian Peacemaker Teams

Kreuzkirche, An der Kreuzkirche 6, Dresden

In Dresden kent de groep ‘Dresdner Aufbruch-8 oktober’ de in ijzer gegoten plaquette ‘Van Zwaarden tot Ploegscharen’ 2018 toe aan Christian Peacemaker Teams. CPT ontving in 2006 de eerste Michael Sattler vredesprijs van het Duitse Doopsgezinde Vredescomité (DMFK). Nu wordt CPT geëerd voor zijn inzet voor vrede en begrip tussen conflicterende partijen: een "bijna onorthodoxe maar duidelijk op het evangelie georiënteerde inspanning". 

De prijs wordt jaarlijks op 8 oktober uitgereikt en is bedoeld om de vredesinitiatieven sinds het begin van de jaren tachtig in Dresden in herinnering te houden. Als voorbeeld diende het symbool ‘Van Zwaarden tot Ploegscharen’, ontwikkeld in Dresden voor het monument bij het hoofdgebouw van de VN in New York.  

Op 8 oktober 1989 slaagden duizenden demonstranten, die duidelijk in de meerderheid waren, er onder de oproep ‘geen geweld’ voor de eerste keer in door de politieomsingeling aan de Prager Strasse heen te breken. Zo wilden ze de vertegenwoordigers van het voormalige DDR-regime, die geweld gebruikten, tot een vreedzame dialoog bewegen. Sindsdien is 8 oktober een belangrijke datum voor Dresden en haar burgers, en tegenwoordig is het een stedelijke herdenkingsdag.

Al tien jaar lang organiseert de groep ‘Dresdner Aufbruch-8 oktober’ een centraal gebed voor de vrede in de Kreuzkirche (Kruiskerk), waarna de in ijzer gegoten plaquette ‘Van Zwaarden tot Ploegscharen’ bij het Stenen des Aanstoots-monument voor de kerk wordt uitgereikt, in aanwezigheid van de burgemeester.

De uitreiking is op 8 oktober 2018 om 17.00 uur, na het gebed voor de vrede. Juliane Assmann zal tijdens de prijsuitreiking CPT vertegenwoordigen en de preek houden tijdens het vredesgebed.

(Bron: Mennonews.de - Mennonitische Nachrichten)


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl