Agenda

 
 
1 juli 2018

Stichting Vrouwen ZendingsHulp stopt

Het bestuur van de Stichting Vrouwen ZendingsHulp heeft besloten de stichting per 1 juli 2018 op te heffen. Vanaf die datum kunnen geen giften meer worden overgemaakt.

Een korte geschiedenis:

In augustus 1851 vertrok Pieter Jansz met zijn vrouw Wilhelmine Schmilau naar IndonesiŽ.†Kort daarna kwamen verschillende zusters uit Amsterdam, voornamelijk predikantsvrouwen, bijeen met als doel het contact met de familie Jansz te onderhouden.†Zo nu en dan werd er ook financieel geholpen. Daarover is te lezen in de dagboeken van Pieter Jansz.

Toen in IndonesiŽ de eerste gemeente ontstond, werden er vanuit Amsterdam pakketten gestuurd met vooral kleding voor arme voorgangers en evangelisten.†In de loop der jaren veranderde dit. Een tijd lang werd geld overgemaakt naar de zendingswerkers, die ervoor zorgden dat de predikanten en evangelisten voor de Kerst stof kregen voor nieuwe kleding. En nog weer later stuurde wat inmiddels de Vrouwen ZendingsHulp (VZH) heette, geld voor een aanvulling van het salaris met Kerst.

In 1951 vertrok ds. Markus naar het voormalige Nieuw-Guinea. Zij ging werken in de Vogelkop. Later volgden de familie Koopmans en de zusters Bšhler. Ook met hen onderhield de VZH contact.

Doordat de Doopsgezinde Zendingsraad ging samenwerken met andere landen in Europa, kreeg de VZH contact met zusters uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Zo heeft zij jarenlang onder anderen zuster Margreet Umel in de Tsjaad ondersteund.†Die financiŽle steun werd mogelijk gemaakt door giften van particulieren, maar vooral ook van zusterkringen.†Nadat de VZH een legaat had gekregen was zij in staat om meer projecten te ondersteunen.

Het bestuur van de VZH heeft heel lang hoofdzakelijk bestaan uit predikantsvrouwen in Amsterdam.†Pas de laatste twintig jaar is daar verandering in gekomen.

Een deel van de leden heeft ooit in het buitenland gewerkt. Anderen hebben goede contacten (gehad)†met de LFDZ.

Op 1 juli 2018 komt er een einde aan dit, toch wel belangrijke werk in onze broederschap.

Stichting Doopsgezinde Vrouwen ZendingsHulp:

Jeltje de Jong, voorzitter
Ilse van der Veer, secretaris
Imy de Vries, boekhouder
Jolande Amorison
Trijntje Boonstra
Marijke de Jong

Secretariaat:
Juf van Kempenstraat 42
2132 ZV Hoofddorp

Foto: de 899e vergadering op 30 mei 2018


Terug
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2019 Doopsgezind.nl