Nieuws

 
 
18 mei 2018

De groeten vanuit Montbéliard

'Het verhaal dat je niet voor jezelf kunt houden, en niet voor jezelf wílt houden. Omdat we een gemeenschap zijn. Omdat we elkaar op weg helpen door te delen, te inspireren en van elkaar leren.' - Sarah, een Franse deelneemster van de MERK, over het thema van de conferentie.

De Europese Doopsgezinde conferentie, de MERK 2018, vond plaats in het hemelvaartsweekend. Inmiddels zijn alle gasten met nieuwe verhalen naar huis. Verhalen die ze niet voor zichzelf kunnen houden.

Ruim vertegenwoordigd

Een bus vol jongeren en tieners nam deel aan de conferentie en het tienerprogramma. De Nederlanders waren ruim vertegenwoordigd op de conferentie (zie foto). De MERK werd geopend met een multimediaal toneelstuk over de doperse geschiedenis. Alle deelnemende landen verzorgden een aantal scene's, zo ook de Nederlanders. Gabe en Alle Hoekema, Sybout van der Meer, Hajo Hajonides en Marijke Kots waren de sterspelers die onder andere het verhaal van Menno Simons ten tonele brachten.

Meerdere Nederlandse sprekers en projecten kregen de ruimte op het congres voor hun verhaal, waaronder de Doperse Dis uit Groningen. Jantine Huisman en Fernando Ens spraken over de Vrede. Wieteke zette de MERK-bezoekers op vrijdagavond aan het denken met haar overdenking: 'Het is niet in de wereld, maar niet van de wereld. Juist wanneer de wereld ons haat moeten wij de wereld omarmen. Juist dan.'

Dekens en Tasjes

Mennonite Central Committee (MCC) vulde op de MERK een zeecontainer met hulpgoederen. In heel Europa zijn er door quiltgroepen dekens (comforters) en schooltassen gemaakt, welke door MCC naar vluchtelingenkampen zullen worden gestuurd. Tijdens de conferentie was er de mogelijkheid te helpen inpakken aan de inpaktafels. De comforters werden in plastic verpakt, de schooltassen werden met schoolspullen gevuld en er werden hygiënepakketten gemaakt in emmers. In totaal zijn er 368 comforters aangeleverd en werden er 4976 handgenaaide schooltassen en 800 emmers gevuld tijdens de conferentie. Naast de vrijwilligers die tijdens de conferentie een handje hebben meegholpen met sorteren en inpakken, bestond de Nederlandse bijdrage uit 136 comforters, 220 paar gebreide sokken en 2300 schooltasjes incl het geld om de schooltasjes te kunnen vullen.

 


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl