Agenda

 
 
23 juni 2018, 16:00 uur

Tentoonstelling 'Geloofsvervolging toen en nu' vernieuwd!

Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, Leeuwarden

In Leeuwarden is de tentoonstelling Geloofsvervolging toen en nu wegens grote belangstelling vernieuwd. Naast nog meer originele Martelaarsspiegels liggen er onder meer ook hedendaagse boeken met verhalen over martelaren uit de geschiedenis. De tentoonstelling is t/m 23 juni niet alleen op zaterdagmiddagen, maar ook op woensdag- en vrijdagmiddagen te bezichtigen.

Er worden originele exemplaren van Martelaarsspiegels uit de 16e en 17e eeuw tentoongesteld, waarin in woord en beeld te zien en te lezen is hoe (onder meer) doopsgezinden werden vervolgd, gemarteld en terechtgesteld door middel van verbranding, onthoofding, ophanging en verdrinking.

De overheid, de katholieke kerk en later ook de hervormde kerk vervolgden de doopsgezinden omdat dezen geen kinderdoop meer wilden, maar alleen de volwassenendoop op grond van een persoonlijke belijdenis. En omdat zij geweldloosheid en vrijheid van geloof predikten, niet onderhevig aan het gezag van de overheid.

De Martelaarsspiegels vormen een belangrijk deel van het doopsgezinde erfgoed. Ze zijn mede een bindend element in de doperse gemeenschap. En ze houden ons een spiegel voor: vervolgingen om geloof zijn er altijd geweest, zolang er geloofsgeschiedenis wordt geschreven – dus ook nu nog! Daarom worden naast de oude boeken ook de verhalen van en over mensen van nu getoond, die eenzelfde hoge prijs betaalden voor hun geloof en vrijheid van denken.

De tentoonstelling loopt van 24 februari t/m 23 juni 2018, en is iedere woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Entree gratis; vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl