Agenda

 
 
10 maart 2018, 14:00 uur

Sjef Laenen; Joodse Mystiek

Buitengoed Fredeshiem

Op deze cursus willen we diverse aspecten van het dagelijks leven belichten vanuit het denken van de joodse mystiek, in het bijzonder zoals dat door Friedrich Weinreb is uitgelegd. De joodse mystiek blijkt een visie op de zin van het leven te hebben, die ook de mens van vandaag nog kan aanspreken en hem een verrassende, nieuwe blik kan geven op allerlei kanten van ons leven.
Tijdens deze cursus worden diverse onderwerpen behandeld. De Tora wordt in de tempel bewaard in een ark, een  houten kist. Wat wil dit schijnbaar simpele beeld de mensen van nu zeggen voor zijn dagelijks leven? De joodse mystiek werkt vaak met het systeem van de sefirot. De goede verstaander zal in de sefirot een diepzinnige verborgen structuur herkennen, met een opdracht voor deze tijd.  Ook gaan we in op de spanning tussen geloof en verstand: heeft het geloof nog een plaats in de huidige wereld die door het rationele lijkt te worden beheerst? Ten slotte zullen we een nadere uitleg horen over het boek Droomleven van Friedrich Weinreb, dat onlangs verschenen is  – een boek rijk aan inhoud, waarover veel te vertellen valt.

Drs. Sjef Laenen leidt deze cursus. Hij studeerde Semitische talen en culturen (hoofdvak: Hebreeuws-Aramees) in Leiden. Ook gaf hij als gastdocent colleges joodse mystiek aan de Universiteit Leiden. Hij schreef diverse boeken op het gebied van joodse mystiek, die in het Engels en Spaans vertaald zijn.
Zo is hij de auteur van:
-       Joodse mystiek: een inleiding
-       Frederik Weinreb en de joodse mystiek
-       Kabbala voor beginners
-       Chassidisme
-       Christendom en joodse mystiek
-       Joodse mystiek en dagelijks leven en
-       Joodse mystiek voor mensen van nu.
-       De kruisweg volgens de joodse mystiek
-       Goed en kwaad in de joodse mystiek

Datum: zaterdag 10 maart (14.00 uur) t/m zondag 11 maart (15.00 uur)
Locatie & Opgave: Buitengoed Fredeshiem | 0521 – 53 51 00 | info@fredeshiem.nl
Kosten: €  142,50 p.p. (samen 2 pers. kamer) of € 157,50 p.p. (eigen kamer)
(incl. overnachting, diner, lunch, koffie en thee) Tarief is exclusief verblijfsbelasting α € 1,50 p.p.p.n.

Voorafgaand aan deze cursus is het mogelijk een korte introductie in het bijbels Hebreeuws te volgen (10.00-12.00 uur). Voor meer informatie: klik hier.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl