> agenda

Agenda

 
22 februari 2018, 20:00 uur

Johan de Vos over Godelieve van Amerika

Doopsgezinde kerk ‘Het Lam’, Weststraat 37, Aardenburg

Johan de Vos werd geboren in een groot katholiek Brugs middenstandsgezin. Uitgerekend zijn vrolijkste zus wil non worden, aanvankelijk missiezuster. Als dat fysiek te zwaar blijkt kiest ze voor een contemplatief leven bij de arme Klaren, niet dicht bij huis maar in het strengste klooster in de al zo conservatieve Verenigde Staten. Zo trouwt ze twee keer met God. Vanaf dat moment telt voor haar alleen nog de Regel en wordt ze voor het gezin een verre vreemde, of godbetert: ‘Godelieve van Amerika’. De Vos schreef er een gelijknamig boek over.

Godelieve van Amerika overstijgt het portret van een particuliere non en van een particulier gezin, het verhaal biedt een verrassende inkijk in het katholieke ‘Flandre profonde’ van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Johan de Vos vertelt alles sober en met een greep uit het familiealbum met markante foto’s.

Na Godelieve's dood gaat Johan de Vos, een nakomer die zijn zus nauwelijks heeft gekend, op zoek naar zijn diepgelovige zus aan de hand van brieven, talloze privéfoto’s, verhalen van zijn andere zussen en broer, en van wat hij nog van Godelieve hoorde en zag tijdens zijn reizen naar Amerika. Eerst is er zijn eigen ongeloof – wie kiest er vrijwillig voor een saai leven achter tralies? – maar zoetjesaan groeien zijn begrip en empathie, ja, er komt zelfs enige bewondering.

Johan De Vos was docent fotografie in het hoger onderwijs, directeur van de Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas, fotografierecensent voor o.a. De Standaard, Knack en de Volkskrant, auteur van boeken, ook over fotografie. In het voorjaar kwam hij al eens langs bij Golfslag voor zijn verhaal als vrijmetselaar.

Toegang: € 5,00.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl