> agenda

Agenda

 
25 januari 2018, 20:00 uur

Johan Temmerman over God en Spinoza

Doopsgezinde kerk ‘Het Lam’, Weststraat 37, Aardenburg

In de lezingenreeks over levenskunst in Aardenburg spreekt theoloog Johan Temmerman over God en Spinoza: atheďsme, pantheďsme of spinozisme? Over de joods-Nederlandse filosoof Benedictus Spinoza (1632-1677) is al erg veel gezegd en geschreven. Vaak was hij de inzet van conflict. Gelovigen verweten hem atheďsme. Anderen catalogeerden zijn filosofie onder de noemer ‘pantheďsme’, als een soort aanbidding van de natuur of het Al. Spinoza zelf wilde van deze labels niets horen. Was Spinoza nu een atheďst, pantheďst of spinozist?

Tijdens deze lezing gaan we op zoek naar wat de filosoof dacht over God en de bijbel. Tegelijk zullen we merken dat hij in de lijn stond van talloze andere denkers. Als derde niet onbelangrijke aansporing om mee te denken, is zijn ontegensprekelijke actualiteitswaarde. Nu de westerse cultuur uit confessionele ketenen is losgemaakt, blijkt Spinoza’s denken over God en vrijheid uitermate boeiend en inspirerend.

Johan Temmerman (1960) is doctor in de theologie en promoveerde op het proefschrift Profetie en Moderniteit, een godsdienst-filosofisch onderzoek naar de voorstellingen van waarheid en werkelijkheid in religieuze en seculiere levensbeschouwingen. Hij is decaan van de Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid te Brussel en gespecialiseerd in godsdienstfilosofie en alternatieve christelijke stromingen. Daarnaast is hij actief vrijmetselaar in de Reguliere Grootloge in België.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl