Agenda

 
 
8 januari 2018, 10:30 uur

Bezinnen met Elvis Presley

Buitengoed Fredeshiem

Maandag 8 januari is het 83 jaar geleden dat Elvis Presley geboren werd. De legendarische Amerikaanse zanger is voor velen een bron van inspiratie. In ieder geval voor dominee Fred Omvlee (52). Op 10 en 11 februari verzorgt hij de Leeftocht-activiteit ‘Het Evangelie van Elvis’, waarin het leven van de zanger en bezinning op een ieders eigen levensverhaal centraal staan.

Omvlee werd als 11-jarig jongetje geraakt door de beelden van de rockster, toen deze overleed in 1977. Fred Omvlee werkt als dominee bij Defensie. 'In het begin was het vooral de swingende rock and roll waar ik door geraakt werd, die muziekstijl was nieuw voor mij. Later, toen ik ouder werd en al dominee was, ontdekte ik de gospel-kant van Elvis en zijn levensliederen. Elvis zingt in die nummers 'de profundis' - vanuit de diepten - omhoog naar God, om hulp. Denk bijvoorbeeld aan nummers als Help me, Precious Lord, Take my hand en Reach out to Jesus. Elvis zong deze gospels van het begin van zijn carrière tot zijn laatste concert. Hij zong ze ook graag na concerten om tot rust te komen.’

‘Maar ook zijn nummers over echtscheiding (Lord you gave me a mountain, Don't cry daddy, Suspicious Minds) raken veel mensen. Ik merkte door het organiseren van Elvis-kerkdiensten en Elvis-bezinningsdagen bij Defensie dat veel mensen iets herkennen van het leven van Elvis: de eenzaamheid, de onzekerheid, de huwelijksproblemen, de depressie, de verslavingsproblemen. Elvis biedt hen troost door de herkenning, zijn levensloop en zijn mooie stem en muziek. Velen zijn niet gelovig, maar voelen dat Elvis oprecht is in zijn gospels. Iemand zei me eens: “Ik geloof omdat Elvis het gelooft”.’

Fred Omvlee gaf ook al eens een semester college aan de Universiteit van Amsterdam over Elvis als moderne heilige. Ook heeft hij elke zaterdagavond een column 'Met Elvis de diepte in' over Elvis’ nummers op radiozender Extra Gold. Reden genoeg om ook bij Leeftocht op het fraaie Buitengoed Fredeshiem een bezinningsweekend rond Elvis te houden. Fred Omvlee neemt je mee door het leven van Elvis met beeld en geluid, met hoogte en dieptepunten. Daarna krijgt iedereen de gelegenheid zijn/haar eigen levensverhaal in kaart te brengen, te delen met de groep en een nummer te laten horen dat belangrijk is voor hem/haar.

Je hoeft geen kenner of fan te zijn van Elvis voor deelname. Liefde voor muziek en levensverhalen is genoeg. Op zondagochtend zal dominee Fred Omvlee een speciale Elvis gospel-kerkdienst houden.

Meer informatie over deze activiteit? Klik hier!


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl