> agenda

Agenda

12 november 2017, 17:00 uur

Arjan Vliegenthart in Preek van de Leek

Singelkerk, Singel 452, Amsterdam

Voor SP-wethouder Arjan Vliegenthart is de profeet Micha uit het Oude Testament de inspiratie voor zijn Preek van de Leek. Na Gerdi Verbeet is domineeszoon Vliegenthart de tweede lekenprediker in deze serie. Als wethouder sociale zaken legt hij de nadruk op het recht doen aan armen, naar het voorbeeld van Micha.

Vanaf de kansel leidt lekenprediker Arjan Vliegenthart een eredienst met alle liturgische handelingen die daarbij horen. Met de inbreng van zijn persoonlijke ervaringen en het kiezen van een bijbeltekst kan hij een stempel drukken op de dienst, maar het samen vieren in de protestantse traditie blijft centraal staan.

Arjan Vliegenthart vertelt in zijn preek dat de trits ‘recht doen, trouw betrachten en wandelen met God’, door de profeet Micha verwoord, voor hem richtinggevend is voor leven en werk. Dat betekent in de praktijk voor mensen opkomen. 'Je nek durven uitsteken en je niet neerleggen bij wat processen en procedures van je vragen.'

Onlangs kwam de wethouder in aanvaring met zowel zijn eigen SP als de meerderheid van de gemeenteraad omdat hij er voor was dat (moslim)ouders geld voor armoedevoorzieningen gebruikten om godsdienstonderwijs aan hun kinderen te geven. De commotie was groot. Vliegenthart: 'Wat is in een dergelijke situatie ‘trouw betrachten’? Voor mij: trouw zijn aan het idee dat Amsterdammers heel goed zelf kunnen beslissen waar zij hun geld aan uitgeven.'

In de dienst wordt gezongen door Promise Black Gospelchoir uit Almere.

Preek van de Leek is een initiatief van Doopsgezind Amsterdam en de Protestantse Kerk Amsterdam. Voor de samenstelling en voorbereiding van de nieuwe editie tekenden de Amsterdamse predikanten Henk Leegte, Julia van Rijn en Joost Röselaers. Volgende week besluit Trouw columnist Stijn Fens de reeks Preek van de Leek van dit jaar.

De preek duurt van 17.00 – 18.00 uur, borrel na afloop. Zie preekvandeleek.amsterdam.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl