Agenda

 
 
6 oktober 2018, 14:00 uur

Sjef Laenen; Joodse Mystiek

Buitengoed Fredeshiem

Op deze cursus willen we diverse aspecten van het dagelijks leven belichten vanuit het denken van de joodse mystiek, in het bijzonder zoals dat door Frederik Weinreb is uitgelegd. De joodse mystiek blijkt een visie op de zin van het leven te hebben, die ook de mens van vandaag nog kan aanspreken en hem een verrassende, nieuwe blik kan geven op allerlei kanten van ons leven.

Tijdens deze cursus worden diverse onderwerpen behandeld.

Allereerst de symboliek van het Bijbelse offer (korban): wat wil het offer in de tempel zeggen voor het innerlijk van de mens? Het zal blijken dat de regels voor het offer een precieze beschrijving geven van een psychische transformatie van de mens van vandaag.

Verder houden we ons bezig met de plaats van de astrologie in het werk van Weinreb: hoe stond hij tegenover de astrologie?

In het onderdeel 'Mythe en dagelijks leven' zullen we aan de hand van één bepaalde passage uit Weinrebs werk 'De Bijbel als Schepping' toelichten hoe hij de structuur van het scheppingsverhaal toepast op ons dagelijks leven, waarbij hij gebruik maakt van de joodse overlevering.

Tenslotte gaan we ook door met het bespreken van een aantal hoofdstukken uit Weinrebs boek 'Droomleven'.

 

Drs. Sjef Laenen leidt deze cursus. Hij studeerde Semitische talen en culturen (hoofdvak: Hebreeuws-Aramees) in Leiden. Ook gaf hij als gastdocent colleges joodse mystiek aan de Universiteit Leiden. Hij schreef diverse boeken op het gebied van joodse mystiek, die in het Engels en Spaans vertaald zijn.

Zo is hij de auteur van:

- Frederik Weinreb en de joodse mystiek

- Joodse mystiek: een inleiding

- Kabbala voor beginners

- Chassidisme

- Christendom en joodse mystiek

- Joodse mystiek en dagelijks leven en

- Joodse mystiek voor mensen van nu.

- De kruisweg volgens de joodse mystiek

 

Praktische informatie
Datum: za. 6 okt. 14.00 uur – zo. 7 okt. 15.00 uur
Kosten: € 142,50 p.p. (samen 2 pers. kamer) of € 157,50 p.p. (eigen kamer) incl. overnachting, diner, lunch, koffie en thee)
Opgave en locatie: Buitengoed Fredeshiem 0521 – 53 51 00


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl