> nieuws

Nieuws

 
30 oktober 2017

In 400 jaar van schuilkerk tot dopers 'pronkstuk'

Op 21 en 22 oktober vierde de doopsgezinde gemeente in Alkmaar feestelijk het 400-jarig bestaan van haar kerkgebouw aan de Koningsweg. Vele eeuwen was de kerk 'onzichtbaar' vanaf de openbare weg. Ook zaterdag was dit door het herstellen van de oorspronkelijk straatgevel het geval. Maar desondanks wapperde fier een doperse vlag met het beeld van Menno Simons, leider van de doopsgezinden vanaf ca 1530. 

Zaterdag 21 oktober gingen de deuren open voor belangstellenden. Dat waren er uit eindelijk meer dan driehonderd. Zij volgden het gebouw en haar geschiedenis o.a. aan de hand van een beeld-presentatie. Ook kon men met hulp van een 3-D bril een ‘virtual tour’ over de zolder maken. Voor de jeugd was er een fotopuzzeltocht en met legoblokken kon een kerk worden gebouwd. Voor de beide doperse stadswandelingen was veel animo mede dankzij het mooie weer. De dag werd afgesloten met een orgelconcert door Henny van de Kraats. Veel bezoekers gaven aan dat ze, hoewel ze hun leven lang het gebouw hadden gezien, nu door de media waren geďnspireerd om eens binnen te kijken. Ze waren verrast over eenvoud en schoonheid.

Op zondag 22 oktober werden de activiteiten voor leden en genodigden voortgezet en keken we met Hans de Ries (1617) en Daniel IJsenbeek (1830) terug op de bewogen geschiedenis van de dopersen en hun kerkgebouw in Alkmaar. Alles verliep in een ontspannen en feestelijke sfeer zonder die te overdrijven. De dag werd besloten met een korte dienst door de huidige predikant Louise Pondman-de Wilde en een blik op de toekomst door drs. Henk Stenvers, directeur van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl