Agenda

 
 
5 november 2017, 15:30 uur

Voorstelling over Tora in Groningen

Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen

In de Groningse synagoge wordt de voorstelling 'Goh!?' gespeeld door de acteurs Roeland Busschers en Dick van Veen, samen met Klezmerband Mesjogge. De vijf kwartier durende, levendige voorstelling toont twee rabbijnen die de toeschouwers meenemen in de bijzondere wereld van de joodse Tora en Talmoed.

Men wordt getuige van de manier waarop rabbijnen de eeuwen door, eindeloos discussiërend met elkaar, zijn omgegaan met de aan hen toevertrouwde bijbelse overlevering. Deze discussies zijn vastgelegd in de Talmoed, een werk van encyclopedische omvang waarin de denkwereld van het rabbijnse jodendom is vervat. Thema’s die in deze voorstelling aan bod komen zijn bijvoorbeeld gastvrijheid, vriendschap, meningsverschillen, interpretatie, verbondenheid. Kortom, thema’s die ook in onze wereld volop spelen.

De grote voorbeelden van de acteurs zijn de rabbijnen Sjammai en Hillel, twee geleerden die optraden in de tijd vlak vóór Jezus. Van hen zelf én van hun leerlingenzijn honderden debatten bewaard gebleven. De twee rebbes zijn het soms grondig met elkaar oneens over de interpretatie van de Tora. Toch blijven ze altijd met elkaar in gesprek: zij kunnen niet zonder elkaar, zij leren (of ‘lernen’) van elkaar. Hoe fel de discussies ook oplopen, die spelen zich af in een sfeer van kameraadschap.

Van tijd tot tijd onderbreekt de klezmerbandMesjogge’, de dialoog.

De voorstelling Goh!? (die door het hele land toert) toont datgene wat aan oog en oor van velen heel lang onttrokken is gebleven en maken zo de toeschouwer vertrouwd met een vreemde, maar verrassende wereld! Precies de wereld die in de Tweede Wereldoorlog - zeker in Nederland - goeddeels is verdwenen.

Roeland Busschers is PKN predikant, maar daarvóór ook afgestudeerd in ‘talmoedica’ bij rabbijn Y. Ashkenazy. Dick van Veen is oud PKN predikant. Beiden werken ook als acteur. Van Veen o.a. bij de Shakespeare-stukken in Diever. Busschers tevensals toneelschrijver.

Klezmergroep Mesjogge bestaat uit Miranda Manrho (viool en zang), Gerben Renting (percussie, accordeon en zang), Gea Kamphuis (contrabas en zang), Pieter de Roest (piano, gitaar, trompet en zang). 

De voorstelling duurt van 15:30-16:45 uur. Vanaf 15:00 uur is er koffie en thee. Entrée:€ 7,50 (alleen aan de balie). Na afloop is er een bescheiden hapje en drankje.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl