> nieuws

Nieuws

 
12 oktober 2017

Broederstrijd om van te leren

“Zelf heb ik een broer en een zus. Ieder van ons drieën had zijn eigen plek in het gezin en dat bepaalde de onderlinge verhouding binnen ons gezin. Dit betekende natuurlijk ook een strijd om je plek, om aandacht. Het verhaal over Kaďn en Abel is een oerverhaal. Dat betekent dat dit verhaal raakt aan universele thema’s en om meer gaat dan alleen twee jongens uit hetzelfde gezin die aandacht willen.”

“Met de serie ‘Weg van de Tora’ proberen we als Commissie Joden-Christenen terug te gaan naar de bron van het christendom waar velen in het christendom van ‘weg’-geraakt zijn. De Tora, de eerste vijf boeken van de Bijbel, vormt het hart van wat joden de ‘Tenach’ noemen, ons Oude Testament. Voor Jezus is dat dus hčt uitgangspunt van zijn leven en onderricht. Het woord ‘Tora’ betekent ‘richtingaanwijzer’ of ‘wegwijzer’, en niet ´wet´, het woord dat in het Nieuwe Testament nog wel eens wordt gebruikt. Dat maakt alles anders. Een wet is iets waar regels aan verbonden zijn en wat kan leiden tot straf, terwijl je door de Tora als wegwijzer hartelijk en dringend wordt uitgenodigd om een bepaalde weg te gaan omdat dat beter is voor jezelf en je naaste. Dat verschil is essentieel.”

“De verhalen van de Tora: over Noach en de Grote Vloed, over de roeping van Abraham, over Jakob en Ezau of over de Jozef en zijn broers inspireren mij en nodigen of dagen mij en jou misschien zelfs uit om na te denken over de keuzes die je in je leven kunt maken. Die verhalen laten zien wat de consequenties van keuzes op essentiële momenten in het leven zijn. Het verhaal van Kaďn en Abel is ook zo’n verhaal dat de weg wijst. Het verhaal over de twee broers laat zien hoe het tussen mensen kan gaan als de strijd de overhand krijgt en het dienen van God daaraan ondergeschikt raakt. Als we ons met elkaar in dit verhaal verdiepen komen we dichter bij het verhaal en gaat het een grotere rol spelen in je leven. Dit levert gesprekken met elkaar op over verschillende mogelijkheden van uitleg die we in de rabbijnse teksten aantreffen, en dat werkt verbindend.”

“Tijdens het weekend op Fredeshiem beginnen we met kennismaken met elkaar en met het verhaal. Op vrijdagavond, zaterdagmorgen en zaterdagmiddag worden de relevante teksten uit het cahier ‘Weg van de Tora’ besproken en werken we sommige gedeelten in tweetallen of in een kleine groep uit. Juist doordat we in zo’n mooi broederschapshuis als Fredeshiem verblijven, hebben we meestal het gevoel echt de tijd te hebben, vooral omdat we op vrijdagavond niet weg hoeven en ook nog ruim de kans hebben voor gezelligheid. We kunnen ongedwongen nog wat drinken met elkaar en wat napraten. Het is een formule gebleken die aanslaat.  Een formule die je bagage geeft voor de rest van je leven. Dat is leeftocht.”

Afke Maas-Smilde (1952) is doopsgezind predikant,  leerhuizendocent en gespecialiseerd in joodse en christelijke uitleg van de Bijbel.

Meer informatie over deze activiteit vindt u hier.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl