Agenda

 
 
19 januari 2018, 17:00 uur

De innerlijke ruimte - VOL

Buitengoed Fredeshiem

Retraite voor vrouwen, mannen en (echt)paren

In 2001 verscheen het boek De innerlijke ruimte. Een spirituele weg van theologe en dichteres Maria de Groot. Ze beschrijft daarin haar reis door een denkbeeldig klooster, een weg naar binnen. De reis begint op het water, waar ze net als de meeste andere mensen, spelevaart.

Ze laat zich afzetten op de kade en hoort de levensverhalen van anderen. Dat voldoet voor een tijdje en dan voelt ze de drang om antwoord te zoeken op haar eigen levensvragen: Hoe ben ik hier gekomen? Wat is de zin van dit alles? Ze besluit om de weg naar het innerlijk klooster in te slaan. Zes wegen/stegen leiden naar de poort van het klooster, dat op een schiereiland ligt: vreugde, verdriet, eenzaamheid, gemeenschap, roeping en sterfelijkheid.


Eenmaal het klooster binnengegaan beweegt ze zich door de verschillende ruimtes zoals de kapittelzaal, de kapel, de refter, het scriptorium, de cel en de tuin. Ze vertelt op een beeldende manier haar ervaringen tijdens haar gang van zaal tot zaal. Bijvoorbeeld tijdens een nacht in haar cel: “Het gaat erom mij te bevrijden uit afleidende gedachten, hoe dierbaar die ook zijn. Ik weet uit ervaring, dat er een begaanbare weg is die leidt naar de omgang met God. Deze weg kent drie fasen. Ik geef ze aan met drie werkwoorden: ontspannen, ontwaken en ontvangen.”


Ze legt deze woorden uit aan de hand van de drie Maria’s. Maria van Bethanië, die aan de voeten van Jezus zit en luistert en zich niet laat meenemen in druk gedoe. Maria van Magdala die verdwaald in haar rouw om de gedode leermeester en vriend, zich omdraait en hoort hoe Hij haar bij haar naam noemt. De stem van de levende, het leven. Maria de moeder van Jezus die de goddelijke liefde ontvangt. Zij staat model voor het wonder en het geheim van de omgang met de Eeuwige.


In haar boek De innerlijke ruimte toont Maria de Groot hoe een levenskracht in haar aan het werk is. Ze weet de toegang tot die kracht te vinden en te beschrijven. Tijdens deze retraite laten we ons door haar bij de hand nemen, inspireren en omvormen. Het zou zomaar kunnen zijn dat we dan, eenmaal weer thuis, terug op de kade, het innerlijke klooster in ons meedragen.

De cursusleiding van deze retraite is: ds. Marion Bruggen, drs. Marjan Kip, pastoraal werker en ds. Christine Schlette

Datum: vrijdag 19 januari t/m zondag 21 januari 2018.
Locatie: Buitengoed Fredeshiem | 0521 – 53 51 00 | info@fredeshiem.nl
Opgave: Marije Koettnitz-Worst |  marijeworst@yahoo.nl  | De retraite zit vol, u komt op de wachtlijst.
Kosten: € 165,- tot €185,- bij overnachting op een 2-persoonskamer, € 185,- tot €200,- bij overnachting op een 1-persoonskamer. Prijzen per persoon, inclusief overnachting, ontbijt, lunch, diner, koffie en thee.


Naar de agenda

  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl