Nieuws

 
 
2 oktober 2017

Toewijding en Tragiek in rituelen: een tafelgesprek

Rituelen zijn uitdrukkingsvormen die verder reiken dan woorden: we worden door het ritueel met ons hele lijf en met al onze zintuigen betrokken. Daardoor kunnen we aan rituelen veel beleven, zeker daar waar ‘woorden alleen’ tekortschieten. Rituelen kunnen uitdrukking geven aan wat voor ons het meest van waarde is, waar we aan zijn toegewijd. Tegelijkertijd hebben rituelen iets tragisch. Zeker in de religieuze setting rijkt een ritueel verlangend uit naar wat in wezen ongrijpbaar is. Daarnaast kunnen rituelen ‘mislukken’, door rituele ‘onhandigheid’ bijvoorbeeld.

Op donderdag 5 oktober verzorgt Iris Speckmann hierover een workshop op het symposium Tragiek en Toewijding. Na een korte inleiding wisselen de deelnemers in een tafelgesprek hun ervaring uit met rituelen en verkennen ze wat een goede ervaring nu ‘goed’ maakt. Ook ervaringen van ‘ritual failure’, daar waar ritueel teleurstelde, komen aan bod. Zo wordt gezamenlijk verkend wat een ritueel ‘doet’ en wat een ritueel ‘goed’ maakt. NB: deze workshop duurt wat korter dan de andere workshops.

Iris Speckmann (1978) is assistent van het Visiting Professorship Vrijzinnige Theologie. Zij doet momenteel promotieonderzoek naar de beleving van maaltijden. Ze vergelijkt daarbij de beleving van het Avondmaal in een doopsgezinde context, met de beleving van een aantal andere gemeenschapsmaaltijden in Amsterdam.

Klik hier voor het volledige programma en meer informatie over het symposium (NB aanmelden vereist!).

Foto: Ramon Philippo, RAP Fotografie


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl