> agenda

Agenda

 
30 september 2017, 14:00 uur

Unieke lezing in Beverwijk door Diet Koster

Doopsgezinde kerk, Meerstraat 62, Beverwijk

Diet Koster Ė 50 jaar onder Palestijnen. Het verhaal van een Nederlandse vrouw, werkend en wonend op de Westbank van IsraŽl. Diet Koster is een Nederlandse doopsgezinde vrouw die van 1967 tot 2008 - het jaar van haar pensionering - een kinderhuis heeft geleid in Ayzaria, het bijbelse BethaniŽ, middenin de Westbank in IsraŽl.†Na de bouw van de muur is ze in Palestina terechtgekomen. Kon je vroeger van haar huis zo de over Olijfberg naar de oude stad van Jeruzalem lopen, nu is dat niet mogelijk meer.

Christelijke organisaties voor hulp- en vredeswerk uit Zwitserland en Nederland hebben Diet's werk onder en tussen Palestijnen mogelijk gemaakt. Na haar pensionering is ze er blijven wonen, maar ze komt graag in Nederland om te vertellen over hoe het leven is in bezet gebied, zowel voor haarzelf als voor Ďhaarí kinderen en hun families.

In het kindertehuis had ze 23 jongens en 3 meisjes onder haar hoede. De een langer dan de ander, maar niemand korter dan twee jaar. De meeste van haar kinderen kwamen uit probleemgezinnen, sommigen hadden hun ouders verloren. Of ze nu christen of moslim waren, Diet voedde ze naast elkaar op. Ze kan boeiend vertellen over allerlei problemen waar ze mee te maken kreeg.

Zelf durfde ze jarenlang niet naar Europa te reizen, zelfs als ze een visum kreeg, uit angst dat ze IsraŽl niet meer in kwam. Het is, zeker na de bouw van de muur, voor de mensen moeilijk om een inkomen te verdienen. Vroeger was Ayzaria een forensendorp zonder landbouw of eigen industrie. Ook nu is er haast geen werk. Als je werk in IsraŽl kunt krijgen, moet je altijd door de controleposten en ben je afhankelijk van de willekeur van de controleurs.Terug
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2019 Doopsgezind.nl