> nieuws

Nieuws

 
25 september 2017

Nr. 43 (2017) van Doopsgezinde Bijdragen is uit

Doopsgezinde Bijdragen nr 43 is een themanummer over religieuze migratie. Vooral de doopsgezinde migratie door de eeuwen heen komt aan bod. De actuele aandacht voor migratie wekt de indruk dat het om een modern fenomeen gaat. Mensen zijn echter altijd onderweg geweest en Europa heeft vaker grote groepen vluchtelingen gezien.

In de kerkgeschiedenis is migratie altijd een belangrijk thema geweest. Volgens Augustinus zijn gelovigen per definitie pelgrims. Het verlangen om het werelds gewoel te verlaten nam vaak concrete vormen aan: woestijnvaders richtten zich in eenzame verlatenheid op God en middeleeuwse pelgrims reisden naar heilige plaatsen. Deze religieuze ijver was altijd vermengd met handelsgeest en nieuwsgierigheid.

Tijdens de Reformatie kreeg religieuze migratie een nieuwe dimensie. Het hardnekkig streven de middeleeuwse eenheid tussen burgerlijke en kerkelijke samenleving te bewaren leidde tot uitbarstingen van geweld. Net als hun vervolgers werden vluchtelingen gedreven door een verlangen naar religieuze zuiverheid en interpreteerden ze hun lotgevallen in een religieus kader. 

DB 43 is gratis voor leden van de Doopsgezinde Historische Kring (€ 40,- per jaar). Losse nummers van Doopsgezinde Bijdragen kosten € 40,- en zijn te bestellen bij penningmeester@DHKonline.nl.

Inhoud DB 43

Gary Waite: David Joris (1501-1556). Kunstenaar en profeet van de hernieuwde zintuigen.

Hans-Jürgen Goertz: Martin Luther en de dopers. Een poging tot een verdere toenadering.  

Mirjam van Veen: Ware pelgrims. Dopers-gereformeerd ongemak in Wismar (1553).

Willem Stuve: Gerommel in het Noorden. Oesewolt Hindericks: een Groningse tegenstander van Jacques Outerman.

Ad van de Staaij: Rein Willinks reddingsexpeditie naar de Molotsjna. Tussen wederopbouw en emigratie: de Nederlandse hulp aan de Oekraïne in de jaren 1922-1924.

Fernando Enns, Julia Freund & Heinrich Wiens: Identiteitsvorming door een collectief trauma, of hoe geweten en waarden bepaald worden door een periode van vlucht en deportatie. Een verslag van een wetenschappelijke studiedag.

Johannes Dyck: Migratie als het sluiten van de cirkel. De terugkeer naar Duitsland van mennonieten uit de Sovjet-Unie in de periode 1972 tot 2002.

Antoinette Hazevoet & Pieter Post: Eumen.net, project en traject van een Europees doopsgezind netwerk (2011-2014). Verslag van een zoektocht naar de sporen van doperse migratie in Europa.

Mieke Krebber: Mennonieten in Galicië. Van genode gasten – Ansiedler – tot verdrevenen – Umsiedler. 

Pieter Post & Fernando Enns: Op zoek naar leven: Menno Simons-Predigtpreis 2015.

Morad Bouchakour: Onderweg en toch thuis. Foto’s van mennonieten in Mexico.  

Recensie: Mirjam van Veen: Kat Hill, Baptism, brotherhood, and belief in reformation Germany.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl