> agenda

Agenda

 
19 november 2017, 15:00 uur

Petra Stienen verzorgt zesde Menno Simons-lezing

Doopsgezinde kerk, Kerkstraat 36, Heerenveen

De zesde editie van de Menno Simons-lezing wordt verzorgd door drs. Petra Stienen. Stienen is arabist, publicist, zelfstandig adviseur en politica. Eerder werkte ze jarenlang als diplomaat op de Nederlandse ambassades in Egypte en Syrië. In haar lezing, met als titel 'Cultuur in tijden van oorlog', zal ze ingaan op de noodzaak om in tijden van oorlog en conflict perspectief te blijven bieden voor een hoopvolle toekomst.

Stienen geeft regelmatig politiek commentaar in nationale en internationale media over de Arabische wereld, diplomatie en mensenrechten. Zo was ze in 2011 veelvuldig in de media om haar licht te laten schijnen over de Arabische revoluties. Stienen schreef twee boeken over het Midden-Oosten: Dromen van een Arabische Lente (2008) en Het Andere Arabische Geluid (2012). ‘Ik weet wat het is om te leven in een dictatuur. Ik ken de angst van mensen om opgepakt te worden voor iets dat je hebt gezegd of hebt gepubliceerd. De armoede in Egypte, de angst in Syrië: die ervaringen hebben me gevormd. Daarom kan ik onze vrijheden en welvaart in Europa enorm waarderen.’ Ze schreef in 2015 het boek Terug naar de Donderberg waarin ze teruggaat naar de wijk van haar jeugd in Roermond.

Petra Stienen (1965) geeft strategisch advies over beeldvorming en communicatie, persoonlijk leiderschap en diversiteit voor onder meer ministeries, gemeenten, ambassades, en NGO’s. Ook is Petra Stienen een dag per week senator namens D66. In 2012 won zij de Vrouwen in de Media award 2011 en in 2016 kreeg zij de Aletta Emancipatieprijs. In 2011 werd ze door PAX voor Vrede benoemd als ‘staatssecretaris voor vrede’, naast ‘minister’ Jan Terlouw. Stienen bekleedde diverse bestuursfuncties, onder meer bij CARE Nederland, de internationale vredesbeweging MasterPeace en bij Stichting Yasmin, een participatiecentrum voor vrouwen in Den Haag. Tegenwoordig is ze voorzitter van What Design Can Do en is ze bestuurslid van de stichting Action for Hope. De lezing van Stienen zal aansluiten bij de thematiek van die stichting: het belang van cultuur bij het bieden van hoop en perspectief aan mensen in een oorlogs- of conflictsituatie.

De Menno Simons-lezing is een initiatief van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse doopsgezinde gemeenten. Met de lezing wil zij kerk en wereld bij elkaar brengen rondom een thema dat past bij de doopsgezinde identiteit. De lezing is vernoemd naar de Nederlandse kerkhervormer Menno Simons, grondlegger van de internationale doopsgezinde geloofsgemeenschap. De voorgaande lezingen werden gehouden door achtereenvolgens Abram de Swaan, Louise Fresco, Hans Achterhuis, Maurits Groen en Erik Borgman.

De Menno Simons-lezing wordt gehouden op zondag 19 november (aanvang 15:00), in het kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente in Heerenveen (Kerkstraat 36). De lezing is gratis toegankelijk en staat open voor alle geïnteresseerden.

Foto: Jeroen Poortvliet


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl