Agenda

 
 
23 september 2017, 18:00 uur

DG Rotterdam is Ambassade van Vrede

Doopsgezinde kerk, Noordmolenwerf 1-3, Rotterdam

Het Vredesweek-programma van de DG Rotterdam omvat de volgende activiteiten.


Expositie uit de serie Home Made

Zaterdag 17 september 21.00 uur, opening tentoonstelling van Olphaert den Otter.

Onder ieder dak leeft een eigen verhaal. Tijdens de vredesweek zijn in de Pauluskerk tot 24 september zes werken te zien met verschillende bouwsels van vluchtelingen en daklozen.

 

Expositie: Vrede in Rotterdam

Zondag 18 september 12.00 uur, opening tentoonstelling van Maarten Laupman

Dat vrede in de stad in beeld kan woorden vastgelegd, blijkt uit de 14 afdrukken van deze fotograaf.

 

Workshop: Geweldloos Communiceren

Maandag 18 september geeft Hermine Dekkers simpele aanwijzingen voor vreedzame gesprekken.

Kleine stappen zetten op weg naar vrede, vanuit de wens bij te dragen aan geluk. Mensen kunnen het leren van de jakhals en de giraf. In de workshop Geweldloos Communiceren krijgen we tips en gaan we ermee aan de slag.

Aanvang 19.30 uur

 

Dansworkshop: van woede en vrede

Dinsdag 19 september laat Riëtte Beurmanjer ons bewegen.

Wat moet je met woede als je vrede zoekt? Zoek een antwoord op deze vraag door een oude tekst te verbeelden die God afschildert als zich verbergend achter zijn woede. Wat ontdekken we als we achter dat masker van woede kijken? Wat leert ons dat over woede van onszelf en anderen? Een avond verbeelding door beweging (bibliodans).

Van 20.00 uur - 22.00 uur

                   

Voorstelling: Muziek en Verhalen

Woensdag 20 september wordt de Droominee begeleid door beeld en geluid.

‘Voor vrede vatbaar’ - Een hoopvolle-toekomst-van-vrede-ervaring in gesproken woord, orgel en beeldmateriaal. Muziek en verhalen die de vrede dichterbij trachten te halen. Gesproken woord door Rik Zutphen, alias de Droominee; orgel en piano door Mark van Nispen, en beeld van de PopUpKerk010.

De start is om 20.00 uur.

 

Lezing: Vrijzinnig aan de Maas

Donderdag 21 september neemt Rada Sukkar ons mee naar Irak. (foto)

Ze vertelt over de geschiedenis, over de onvrijheid en over de enorme hoeveelheden vluchtelingen die er nu in het noorden zijn. Rada Sukkar (1961) groeide op in een christengezin in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ze werd civiel ingenieur op het gebied van onder meer drinkwater- en afvalwaterinstallaties. Vanaf 2014 werkt ze voor de christelijke hulporganisatie Dorcas, o.a. in de provincie Duhok  waar in augustus en september 2014 zo’n 700.000 vluchtelingen, vooral yezidi’s, aankwamen die hulp nodig hadden. Rada heeft het land en de mensen in de loop van haar leven ingrijpend zien veranderen en vertelt hierover van binnenuit, ook aan de hand van de geschiedenis van haar eigen familie. Hierover schreef ze eerder het boek De schatkamer van Babylonië. Sinds de zomervakantie werkt ze weer in Nederland als waterbouwkundig ingenieur.

Aanvang 20.00 uur.

 

Documentaire: Werken aan verzoening

Vrijdag 22 september nodigen we jullie uit voor de vertoning van de eerste aflevering van de documentaireserie 'Bloedbroeders'. Daarin gaan twee Nederlanders van Turkse en Armeense afkomst (onderzoeksjournalist Sinan Can en theatermaker Ara Halici) op zoek naar sporen van hun geschiedenis in Turkije. Na het zien van deze aflevering is er een nagesprek met persoonlijke verhalen. Arameese, Koerdische en Turkse Nederlanders van 'The Hague Peace Projects' vertellen over hun ervaringen, over hoe zij aan verzoening werken na het (nog steeds) onverwerkte verleden uit 1915. Uit diverse gemeenschappen wordt er op verschillende manieren naar deze bloedige periode gekeken. Als dit gebeurt gaat dat meestal gepaard met stemverheffing en grof taalgebruik. Dat kan anders! Vanaf 20.00 uur willen wij onze bijdrage leveren aan constructieve omgang met dit verleden.

 

Lezing: Solidair met de onderdrukten

Zaterdag 23 september reizen we met Annelies Klinefelter naar de Griekse eilanden.

De voorzitter van Christian Peacemaker Teams (CPT)-Nederland is net terug uit Lesbos. Zij wil graag delen wat ze daar gezien en gedaan heeft. Daarna hoopt ze met ons in gesprek te gaan over hoe het nu verder moet met vluchtelingen - dichtbij en veraf. Hoe kunnen we wegen vinden voor het scheppen van een menswaardige samenleving waar elk mens tot zijn/haar recht kan komen? In stilte en gebed gedenkt Annelies haar vrienden op Lesbos die daar opgesloten zitten in een kamp of op het eiland.

Aanvang 15.30 uur

Aansluitend aan het gesprek om 18.00 uur samen eten.

Maaltijd: ‘Gast aan tafel’ - eten met vluchtelingen. 

Neem wat lekkers mee en schuif met ons aan tafel.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl