Agenda

 
 
9 september 2017, 10:00 uur

Twaalf portretten: (Z)onderDak

Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

In de doopsgezinde kerk te Groningen is tijdelijk de expositie te zien van twaalf portretten van dak- en thuislozen gemaakt door beeldend kunstenaar Bruin van der Duim uit Ureterp. Van der Duim, die naast zijn vak als beeldend kunstenaar twee dagen per week op Noorderpoort lesgeeft, begint altijd zonder vooropgezet plan. Ook (Z)onderdak begon onbedoeld. In dit geval ligt de start in het vrijwilligerswerk, dat Van der Duim samen met zijn vrouw al sinds 2012 twee keer per jaar doet in het dak- en thuislozencentrum Het Passion in het Gelderse Hummelo.

Toen hij op een dag buiten zat te schetsen, vroeg een van de bewoners of hij hem wilde tekenen. Dat kon en het portret leek zo goed, dat al snel ook de andere bewoners langskwamen om zich te laten portretteren. Twaalf portretten maakte Van der Duim thuis verder af. Tijdens het schoonmaken van de frituurpan kwam hij op het idee om met contrasterende materialen te gaan werken, om zo de rauwheid tot uitdrukking te brengen. Met vet en bleekmiddel kregen de portretten een rauwe structuur, die iets weergeeft van de harde kanten van onze samenleving en mensen in kwetsbare posities. In een samenleving die steeds ingewikkelder en onpersoonlijker wordt, valt het niet altijd mee om je staande te houden.

Data

De opening van de expositie zal plaatsvinden tijdens de Open Monumentendag op 9 september, die het thema draagt ‘boeren, burgers en buitenlui’. In deze drie begrippen is in feite iedereen benoemd: de bewoners van stad, van het  land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woon verblijfplaats. Beeldend kunstenaar Bruin van der Duim zal om 14:00 uur een korte lezing houden over zijn ontmoetingen met de mensen van de portretten en hun verhaal; mensen die veelal verkeren in de marge van de samenleving. Er is soms maar een flinterdunne lijn tussen een ‘normaal’ bestaan en een leven als dakloze.

De doopsgezinde gemeente biedt maandelijks een gratis maaltijd aan voor de dak- en thuislozen. De ontmoetingen die hier worden opgedaan tussen gasten en vrijwilligers kenmerken zich door openheid, waardering, gelijkwaardigheid, samen eten en een veilige plaats om, al is het maar voor even, 'onder dak' te zijn.

De expositie is in de maand september te zien op:

Zaterdag 9 september 10:00-16:00 - Open Monumentendag, met om 14:00 een lezing door beeldend kunstenaar Bruin van der Duim

Zaterdag 16 september 14:00-16:00

Zaterdag 23 september 14:00-16:00

Zaterdag 30  september 14:00-16:00

Entree gratis. Meer informatie: Jacob Kikkert, 065 151 6030 | jhkikkert@doopsgezind.nl


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl