Agenda

 
 
23 september 2017, 11:00 uur

Inspiratiedag ‘Moed houden op weg naar vrede’ door Kairos-Sabeel Nederland

Johanneskerk, Westsingel 30, Amersfoort

Kairos-Sabeel Nederland organiseert een gedenk- en inspiratiedag in Amersfoort. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Israël de Zesdaagse oorlog won en bezetter werd van de Palestijnse gebieden. Bovendien is het zeventig jaar geleden dat op gewelddadige wijze de staat Israël werd gevormd, voor Palestijnen al-Nakba, de ramp. Het is dit jaar ook 100 jaar geleden dat het Britse Rijk in de Balfour Verklaring aan Joden een ‘Nationaal Tehuis’ beloofde, maar het huis was allang bewoond. Genoeg om te gedenken. Maar ook inspiratie is nodig. Onder andere door de presentatie van het boek Uitverkoren volk?, een vertaling van het boek Chosen? van de bekende Amerikaanse theoloog Walter Brueggemann. En verder zorgen muziek, verhalen en workshops voor inspiratie. Het thema van de dag is: ‘Moed houden op weg naar vrede’.

Programma 

– inloop en inschrijving (vanaf 10:30u)

– opening door dagvoorzitter Kees Blok, voorzitter van het bestuur Kairos-Sabeel

– lezing door Stephen Sizer, predikant in de Church of England, kenner (en bestrijder) van het christelijke zionisme

– een vertegenwoordiger van Sabeel Jeruzalem zal iets vertellen over de actualiteit en het werk van Sabeel

– Hans van der Waal, kunstschilder, toont zijn 'omkeer'doeken: een impressie van zijn reis door Israël en de bezette gebieden

– lunch (13:00-14:00u)

– presentatie van de Nederlandse vertaling van Chosen? van Walter Brueggemann: Uitverkoren volk? Het boek wordt aangeboden aan vertegenwoordigers van kerken. Eén van de vertalers vertelt iets over ontdekkingen tijdens het vertaalproces. Voor meer informatie over de inhoud van het boek, kijk onderaan *).

Workshops
1. met Stephen Sizer
2. met een vertegenwoordiger van Sabeel Jeruzalem
3. met Alexandra Rijke: ‘If you are writing you are still alive’, presentatie over soemoed en het muurmuseum in Bethlehem
4. meditatieve wandeling naar aanleiding van de omkeerdoeken van Hans van der Waal. De wandeling duurt een uur en het is raadzaam om wandelschoenen en eventueel regenkleding mee te nemen.

– gedenken en vieren

– ontmoeting (vanaf 16:30u)

De cantor-organist van de Grote kerk in Almelo, Henk Kamphuis, is het muzikale middelpunt van deze dag. Niet alleen bij de afsluitende vesper, maar ook op andere momenten zal er worden gezongen.

De kosten voor deze dag (inclusief koffie, thee, lunch en nazit) zijn € 20,-. Mensen die hun collegekaart kunnen laten zien betalen de helft. U kunt het bedrag bij inschrijving contant betalen. Aanmelden: https://kairos-sabeel.nl/23-september-inspiratiedag.

*) Uitverkoren volk?

In Uitverkoren volk? verkent oudtestamenticus Walter Brueggemann de situatie in het moderne Israël. Die roept veel vragen op, zeker bij christenen die niet goed raad weten met bijbelse teksten over Gods reddend handelen jegens de Israëlieten. Zijn moderne Israëli’s de afstammelingen van degenen die God in de bijbel ‘uitverkoren’ noemt? Wat beloofde God eigenlijk precies aan Mozes? En wat zeggen we over anderen die in het beloofde land woonden? Hoe lezen we de bijbel in het licht van de moderne situatie?

In de vier hoofdstukken van het boek (114 pagina’s) behandelt Brueggemann de belangrijkste vragen, en wat de bijbel hierover zegt. Het boek wordt afgesloten met een vraag-en-antwoord-sectie met de auteur, richtlijnen voor een respectvolle dialoog en een uitgewerkt programma voor vier avonden waarin de vier hoofdstukken aan de orde komen. Ook niet-theologen kunnen met dit boek aan de slag wanneer zij in parochie of gemeente dit thema constructief aan de orde willen stellen.

Uitverkoren volk?, Walter Brueggemann, uitgeverij Het Boekencentrum, € 9,99.


Naar de agenda

  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl