Agenda

1 september 2017, 23:59 uur

Cursus Methodisch leren Preken in Heerenveen

Menniste Wurkpleats, Kerkstraat 36, Heerenveen

De cursus Methodisch leren Preken is een nieuw aanbod voor belangstellenden die een preek willen leren maken. Deze cursus wordt ondersteund door de Doopsgezinde Zending, en wordt gegeven door Pieter Post in vier avonden. Deze cursus staat los van de reeds jarenlange bestaande Lekenpredikersgroep, o.l.v. Andries Bakker. Het accent ligt voornamelijk op de opbouw van een preek, en niet op het maken van een orde van dienst.

Pieter Post over de cursus:

De tekst neemt jou mee, niet jij de tekst. Via de cursus Doperse Theologie, en ook aan het Doopsgezind Seminarium heb ik vaak met gemeenteleden en studenten gewerkt die graag wilden leren preken. En ik moet zeggen: er zit echt talent onder hen! Dat motiveert me dan ook om geïnteresseerden methodisch te leren preken. Waarom methodisch? Omdat een preek niet zomaar een verhaaltje is dat je even uit de mouw schudt, of louter een persoonlijk ervaringsverhaal. Een preek wil verkondigen, en daar is een gedegen tekstanalyse voor nodig. Dat is belangrijk omdat de beweging van de tekst de opbouw van je preek bepaalt. En als hoorder wil je natuurlijk dat je een preek goed kunt volgen, terwijl jij als preker ook wilt dat je preek bij de hoorder overkomt. Een vuistregel is dat de tekst jou meeneemt, niet jij de tekst. Als je wilt preken, zul je je daarvan bewust zijn, en ik hoop dat dat aan het eind van de cursus is gelukt.

Maar vier lessen zijn veel te kort natuurlijk. Daarom is het maken van huiswerk ter voorbereiding van elke les wel nodig. Dit wordt naar mij toegestuurd, door mij nagekeken en voorzien van commentaar weer teruggestuurd als onderdeel van het leerproces. In de lessen wordt ingegaan op de theorie van de preek, zodat het hele pakket bestaat uit zowel theorie alsook praktijk. Per les wordt de preek een stukje verder opgebouwd, zodat je voor de vierde les een preek klaar hebt. Deze wordt dan ook voorgedragen.

Praktisch

De lessen zijn opgenomen in het programma van het Dopers Leerhuis in Fryslân (voorheen Bijbelschool) dat uitgaat van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Heerenveen en Tjalleberd. Dit Leerhuis biedt verder aan: Jodendom en het vroege Christendom (Johannes van der Meer), Christelijke Kunstgeschiedenis (Gabriël Vriens), Doopsgezinden in de Maatschappij 1750- 1870 (Pieter Post). Geïnteresseerden kunnen zich ook hiervoor opgeven. Voor meer informatie: www.doopsgezindheerenveentjalleberd.nl of de website van de FDS.

De lessen worden gegeven in de Menniste Wurkpleats: 0513 623 163 | Info@doopsgezindheerenveentjalleberd.nl. Vanaf het NS-station is het een kwartiertje lopen. Met de auto? Er is een parkeergarage aan de Kerkstraat. Kosten: € 7,- per avond incl. koffie en thee. Mogelijk komen er nog kopieerkosten bij, ter plekke te voldoen. Opgave vóór 1 september 2017 met naam, adres, telefoon en e-mail, bij: Pieter Post, Tormentil 58, 8845 RG Heerenveen | pbpost1958@gmail.com | 0513 785 542.

Lesdata

Woensdag 17 januari 2018, 19:30-21:30 uur. Om 19:15 uur is de Menniste Wurkpleats open met koffie/thee. Om 19:30 uur: korte meditatie verzorgd door cursisten. Van 20:00-21:30 uur cursus methodisch preken I ‘Hoe breng ik een tekst over?’.

Woensdag 14 februari, 19:30-20:00 uur. Om 19:15 uur: Menniste Wurkpleats open, koffie/thee. Om 19:30 uur: korte meditatie verzorgd door cursisten. Om 20:00-21:30 uur: cursus methodisch preken II, ‘Hoe maak je een ontwerp?’.

Woensdag 14 maart, 19:30-21:30 uur. Om 19:15 uur: Menniste Wurkpleats open, koffie/thee. Om 19:30 uur: korte meditatie verzorgd door cursisten. Om 20:00-21:30 uur: cursus methodisch preken III, ‘Hoe begin en eindig ik?’.

Woensdag 18 april, 19:30-21:30 uur. Om 19:15 uur: Menniste Wurkpleats open, koffie/thee. Om 19:30 uur: korte meditatie verzorgd door cursisten. Om 20:00-21:30 uur: cursus methodisch preken IV, ‘Gemeente en wereld: over de actualiteit in de preek’.


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl