> nieuws

Nieuws

 
6 april 2017

Doopsgezinde VN-medewerker gedood in Congo

Twee VN-experts en hun tolk zijn op zondag 26 maart dood aangetroffen in Congo. Een van de VN-medewerkers was de Amerikaanse doopsgezinde Michael Sharp (foto). De experts deden onderzoek naar geweld dat was opgelaaid in de regio Kasaï. Enkele weken geleden werd bekend dat ze hierbij waarschijnlijk ontvoerd zijn door een rebellengroep. Vorige week zijn de lichamen dood terug gevonden.

"Michael Sharp en Zaida Catalan zijn omgekomen tijdens het achterhalen van de oorzaken van het geweld en de onveiligheid in Congo, waarmee ze een stap wilde zetten naar vrede voor het land en haar mensen", stelde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Hij kondigde een VN-onderzoek aan en drong er bij de Congolese autoriteiten op aan om hetzelfde te doen. De vader van Sharp zegt dat het werk van zijn zoon en Catalan vooral moet doorgaan. “Laat anderen doorgaan met hun taak. Er is nog veel te doen, er is geen vrede."

Sharp ging vijf jaar geleden via Mennonite Central Committee werken bij het vredes- en verzoeningsprogramma van de Congolese Raad van Kerken. Van daaruit probeerde hij rebellen op geweldloze wijze te overtuigen de wapens neer te leggen en naar huis te gaan. Na de beëindiging van dit programma is hij voor de VN gaan werken. Sharp is opgegroeid in Goshen, Indiana in de Verenigde Staten en studeerde aan Eastern Mennonite University. 


Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl