Nieuws

 
 
3 april 2017

Hans, vader van Chiel

Toen Chiel maar niet ging praten, zei mijn vrouw Selma: ik voel dat dit niet klopt. Dan denk je eerst aan iets met de oren, maar op het audiologisch centrum zei een psychologe: ik denk dat hij PDD-NOS heeft. Ik steigerde: hoe heb je het lef te denken dat je mijn kind kent en een etiketje op hem te plakken? Later heb ik geleerd dat elk kind uniek is, maar dat het wel helpt om in een bepaalde richting te kunnen zoeken.

Klassiek autistisch
Inmiddels is gebleken dat Chiel klassiek autistisch is: hij begrijpt niet hoe mensen met elkaar omgaan, heeft grote moeite met veranderingen en heeft een grote behoefte aan duidelijkheid en structuur. Als die er niet is, wordt hij onrustig en als de emmer vol is, komt hij in een paniekaanval.
Toen hij jong was, duurden die aanvallen soms een half uur. Dan zetten we hem in de auto en reden we naar de snelweg. De rust van de snelweg zorgde ervoor dat hij rustig werd. Nu uit het zich in heftige fysieke en verbale agressie.

Toen hij 11, 12 jaar was, werd ons duidelijk: dit gaan we niet redden. We hadden altijd gedacht dat hij bij ons het beste af was, omdat wij hem het beste kenden en hem de structuur konden bieden die hij nodig heeft. Maar zijn broertje raakte volledig ondergesneeuwd. Om nog maar te zwijgen over onze relatie. Dus - hoe erg we dat ook vonden - we groeiden er naar toe dat hij niet meer thuis kon wonen. We hebben een jaar nodig gehad om een geschikte plek te vinden. Iedereen weet waar je niet terecht kan, maar niemand waar je wel moet zijn. Dat is heel verdrietig en heel eenzaam.

Uiteindelijk kwamen we uit bij een kliniek voor mensen met een combinatie van een psychiatrische en een verstandelijke beperking. Chiel was bijna dertien. Je moet je voorstellen hoe het is om je kind in de auto te zetten en te zeggen: vanaf nu woon je hier. Hij was helemaal overstuur, volkomen begrijpelijk. En dan moet jij die deur achter je dicht trekken. Het was het beste besluit, we stonden er ook helemaal achter, maar het was vreselijk.

Lees het hele verhaal op de site van Zin in Opvoeding: klik hier.†

Interview: Marijke Verduijn. Zin in Opvoeding is een platform waarop ouders inspiratie en wijsheid kunnen delen rondom zingeving in de opvoeding. Zin in Opvoeding is een gezamenlijk initiatief van de Algemene Doopsgezinde SociŽteit, het Apostolisch Genootschap, Vrijzinnigen Nederland en de Vereniging van Vrijzinnig Protestanten.


Terug
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2019 Doopsgezind.nl