Agenda

 
 
6 mei 2017, 14:00 uur

Leeftochtcursus: dromen, misdaad en zonde der vaderen

Buitengoed Fredeshiem, Eiderberg 2, Steenwijk De Bult

Tijdens deze cursus, gegeven door Sjef Laenen, zullen de deelnemers diverse aspecten van het dagelijks leven belichten vanuit het denken van de joodse mystiek, in het bijzonder zoals dat door Frederik Weinreb is uitgelegd. De joodse mystiek blijkt een visie op de zin van het leven te hebben, die ook de mens van vandaag nog kan aanspreken en hem een verrassende, nieuwe blik kan geven op allerlei kanten van ons leven. 

Tijdens deze cursus worden diverse onderwerpen behandeld. 
- Hoe zit het met het droomleven van de mens? We kunnen ’s nachts dromen, maar ook overdag. Welke droombeelden kennen we in de mythische taal waarin bijbel en overlevering zijn geschreven? Dromen zijn tweeledig: we kunnen ze naar onze wereld toe uitleggen, maar ook naar een innerlijke betekenis – beide zitten in de droom verborgen. 
- Ook zullen we spreken over het begrip ‘misdadiger’: wat is een misdaad? wie is de misdadiger? En hoe zit het met goed en kwaad? 
- Tenslotte zullen we het hebben over het begrip ‘de zonde der vaderen’. Waarom moeten latere generaties boeten voor eerder begane zonden? Is dat eigenlijk wel zo of moeten we dit heel anders zien?

Drs. Sjef Laenen leidt deze cursus. Hij studeerde Semitische talen en culturen, met als hoofdvak Hebreeuws-Aramees, in Leiden. Ook gaf hij als gastdocent colleges joodse mystiek aan de Universiteit Leiden. Hij schreef diverse boeken op het gebied van joodse mystiek, die in het Engels en Spaans vertaald zijn. Zo is hij de auteur van:
-    Frederik Weinreb en de joodse mystiek
-    Joodse mystiek: een inleiding
-    Kabbala voor beginners
-    Chassidisme
-    Christendom en joodse mystiek 
-    Joodse mystiek en dagelijks leven en
-    Joodse mystiek voor mensen van nu.
-    De kruisweg volgens de joodse mystiek

Datum: zaterdag 6 mei (14.00 uur) t/m zondag 7 mei (15.00 uur)
Locatie & Opgave: Buitengoed Fredeshiem | 0521 53 51 00 | info@fredeshiem.nl
Kosten: €  155,-  p.p. (samen 2 pers. kamer) of € 140,-  p.p. (eigen kamer) (incl. overnachting, diner, lunch, koffie en thee)

 Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl