> agenda

Agenda

 
1 april 2017, 14:00 uur

Presentatie boek over Jacobus Craandijk

Doopsgezinde kerk, Frankestraat 24, Haarlem

Auteur Flip van Doorn†presenteert†een onderzoek naarde opkomst van het wandeltoerismein Nederland, zoals dat gestalte kreeg in de voetsporen van de doopsgezinde predikantJacobus Craandijk†(1834-1912). Deze maakte het wandelen populair door middel van zijn sinds eind 19de eeuw gemaakte beschrijvingen van door hem gelopen wandelroutes door ons land.

De presentatie duurt van 14:00 tot 16:00 uur en bestaat uit:
- een†inleiding†van prof.†Marita Mathijsen, emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde, over 'Reizen in de 19de eeuw',
- een†interview†met de schrijver†Flip van Doorn, door†Alexander Reeuwijk†en†
- de uitreiking van het†eerste exemplaar†aan Marita†Mathijsen.

De toegang is gratis, maar reserveren wordt aanbevolen.†Mail naar:†administratie@vdgh.nl. Download†hier†de uitnodiging.

Van Doorns 400 pagina's tellend boek De Eerste Wandelaar: In de voetsporen van een wandelende dominee, verschenen bij Thomas Rap/De Bezige Bij, gaat dieper in op leven en werk van Craandijk. Het blijkt dat de predikant, behalve een pionier van het wandeltoerisme, ook een verdienstelijk tekenaar, historicus ťn schrijver was. De verslagen die Craandijk mťt potloodtekeningen maakte van zijn voettochten werden veel gelezen. Doordat hij volgens Van Doorn in een "prachtig meanderend proza" een "snel veranderende samenleving" beschreef, waarin hij "getuige was van de opkomst van natuurbescherming en vrijetijdsbesteding", werd hij tevens een "chroniqueur van zijn tijd", "laverend tussen vooruitgangsoptimisme en nostalgie".

Reisschrijver Flip van Doorn, Craandijks herontdekker en verre nazaat, maakte in 2014 voor dagblad Trouw al een serie artikelen over de wandelbeschrijvingen, die een jaar later - uitgebreider - gebundeld werden in een wandelgids, waarin hij constateerde dat de 19de eeuwse routes nog steeds voor driekwart te lopen zijn. Vorig jaar werd ook nog een kleine serie routebeschrijvingen rond Baarn heruitgegeven.†

Voor meer info klik hier.


Terug
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2019 Doopsgezind.nl