> agenda

Agenda

 
25 mei 2017, 10:30 uur

Vermaningspad 2017

Doopsgezinde kerk, J.J. Willingestraat 15, Eenrum

Op Hemelvaartsdag 25 mei wordt het kerkenpad 'Vermaningspad 2017’ in het hoge noorden van de provincie Groningen gehouden. De doopsgezinde gemeenten Eenrum, Uithuizen, Middelstum en Zeerijp-Zijldijk houden op Hemelvaartsdag open huis. Fiets- en autoroutes van verschillende lengte voeren lang de vier genoemde vermaningen. 

Het evenement voert u langs de vier genoemde vermaningen en door oude polders. U fietst of rijdt met auto of bus door een landschap dat bekend staat om zijn wijdse vergezichten, molens, historische plekken, middeleeuwse kerken en borgen, kolossale boerderijen en weidevogels. Helaas is het gebied ook bekend geworden als aarbevingsgebied. De inmiddels volop in restauratie zijnde vermaning in Middelstum draagt daar de sporen van. U komt ook langs oude vermaanplaatsen waar zich ooit gemeenten bevonden van Oude Vlamingen en Friezen. Onderweg is er in een aantal vermaningen gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. Gelieve zelf een lunchpakket mee te nemen. Waar door omstandigheden in de vermaning geen koffie en thee kan worden geschonken, wordt u doorverwezen naar een nabijgelegen horecagelegenheid.

U kunt vanaf 9.30 uur starten vanuit de vermaning te Middelstum of die van Zijldijk.

In Zijldijk staat desgewenst uw huurfiets klaar. Op de startplek ontvangt u voor € 4 een programmaboekje met daarin routebeschrijvingen en informatie over bezienswaardigheden onderweg. Er zijn fietsroutes uitgezet van verschillende lengte: 30 km, 36 km en 48 km, en routes voor auto/touringcar van 60 km en 90 km.

In de vermaning te Uithuizen is een kleine tentoonstelling van historische doopsgezinde boeken waaronder een Biestkensbijbel uit 1721 afkomstig uit Giethoorn, het zeldzame Christelijck Huys-boek 1643 afkomstig uit Uithuizen, Spieghel der Martelaren uit 1632 afkomstig uit Rasquert en oude liedboekjes zoals ‘t Geestelijck kruydt-Hofken uit 1631. Tevens zijn er enkele fraaie quilts te bewonderen. Bovendien is in Eenrum op 25 mei de jaarlijkse Hemelvaartsmarkt. O.a. de Eenrumer molen De Lelie is te bezichtigen en er is live muziek. Zo’n 20.000 bezoekers worden verwacht. Rondom Eenrum vindt u dan ook aanwijzingen wat betreft bereikbaarheid voor auto’s - alleen via de Aagstweg - en (betaald) parkeren op aanwijzing van de verkeersregelaars. De vermaning in Eenrum is lopend te bereiken (ca. 300 m).

De dag wordt om 16.00 uur afgesloten met een vesper in de vermaning te Zijldijk. Deze dienst wordt geleid door ds. Fokke Fennema.

De fietsroute is beschreven in de volgorde:
- Zijldijk, Middelstum, Uithuizen, Zijldijk, (ca. 36 km)

- Zijldijk, Middelstum, Zijldijk, (ca. 30 km)

- Middelstum, Eenrum, Uithuizen, Middelstum (ca. 48 km) (nog onder voorbehoud)

Adressen

- Doopsgezinde Gemeente Middelstum, Trekweg 27 Middelstum

- Doopsgezinde Gemeente Zeerijp-Zijldijk Fivelweg 29, Zijldijk. tel. 0596 581 208 

- Doopsgezinde Gemeente Eenrum, J.J. Willingestraat 15, Eenrum

- Doopsgezinde Gemeente Uithuizen, Mennonietenkerkstraat 12, Uithuizen

Praktische informatie

- Starten vanaf 9.30 uur vanuit Middelstum of Zijldijk.

- Fietsverhuur bij de vermaning te Zijldijk. Vooraf reserveren! Fiets met versnelling: € 8,00 en elektrisch: € 15,00.

- Een programmaboekje met routebeschrijvingen is in alle vermaningen beschikbaar.

- In een enkele vermaning wordt aan de inwendige mens gedacht met koffie en thee of een sapje, en iets erbij. Waar dit niet kan, o.a. in Uithuizen en Middelstum, wordt u doorverwezen naar een nabijgelegen horecagelegenheid. Zelf lunchpakket meenemen.

- Afsluiting om 16.00 uur met een vesperdienst in Zijldijk o.l.v. ds. Fokke Fennema.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met ds. Jacob Kikkert, 06 5151 6030 | jhkikkert@doopsgezind.nl. Eventuele opgave van deelname en het reserveren van een fiets via www.gds.doopsgezind.nl/vermaningspad2017#3610. Zie ook de website van de GDS: www.gds.doopsgezind.nl/.  
Terug
  Meer informatie   Facebook   Twitter   Instagram   ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl