Agenda

 
 
19 januari 2017, 20:00 uur

Maaltijden als vindplaats van theologie

Doopsgezinde kerk, S.M. Hugo van Gijnweg 12, Dordrecht

Iris Speckmann is sinds 2014 als assistent voor de wisselleerstoel Vrijzinnige Theologie verbonden aan het doopsgezind seminarium. Voor haar promotieonderzoek maakt zij een vergelijking tussen het doopsgezinde Avondmaalsritueel en de meer hedendaagse vormen van samen eten in Nederland.

Tussen het Avondmaal en meer alledaagse vormen van samen eten zijn natuurlijk wezenlijke verschillen. Toch kan het spannend zijn deze te vergelijken. De betekenis van de kerken neemt af, maar de fascinatie voor eten blijft. Hoewel Nederland niet bekend staat om haar uitgebreide maaltijdcultuur, lijkt de maaltijd toch een middel om elkaar op te zoeken onder de noemer 'eten verbindt'.

Wat maakt dat samen eten mensen verbindt? Kan een vergelijking met alledaagse gezamenlijke maaltijden de betekenis van het Avondmaal actualiseren? Kan de manier waarop het Avondmaal verbindt licht werpen op de verbinding die mensen ervaren aan meer alledaagse eettafels, buiten de kerk?

Door haar eigen promotieonderzoek als uitgangspunt te nemen, geeft Iris Speckmann een inkijkje in hedendaagse ontwikkelingen binnen de theologie.


Naar de agenda