>

Achtergronden

 
15 juli 2022

In en uit het spoor van Henk (4)

'But what is your plan? What is your plan?', vraagt pastor Timotius Adhi Dharma meermaals. Hij en de aardige Heri Purwanto van GKMI, een van de Indonesische synodes, hebben ons net opgehaald uit het hotel en willen weten wat we de laatste dagen in Semarang gaan doen. Als blijkt dat we geen plan hebben, wordt er daadkrachtig en liefdevol een opgesteld.
Dat is maandag en wat gaat er aan vooraf:

Na de overdracht van de herdersstaf aan Henk in Margokerto op vrijdag, kwamen we zaterdag in Salatiga terug voor de laatste hele dag van de Wereldconferentie.
We bezochten het Global Village, ontmoetten daar mensen en 's avonds liepen we de hoge heuvel op om bij de plenaire sessie te zijn. Het internationale koortje zong ontroerend en enthousiasmerend.
De volgende ochtend vroeg met alle bagage de bus in naar het Holy Stadium in Semarang, een kerk met 12.000 zitplaatsen  (die elke zondag geheel gevuld is), waar de slotbijeenkomst werd gehouden. Henk verrichtte zijn eerste officiële taken door de vice burgemeester te begroeten en de gouverneur te bedanken voor zijn goede speech. De preek over Ruth van Nindyo Sasongko was hoopgevend voor de toekomst. Voor velen was de lunch het laatste onderdeel voor hun reis terug naar huis, maar diegenen die nog een extra nacht bleven, werden uitgenodigd op het stadhuis 's avonds. Met circa 60 mensen kregen we te eten en luisterden we naar de band, die op sommige momenten de voetjes van de vloer wist te krijgen. Henk en general secretary César met vrouw Sandra zaten aan een tafel vooraan... Ah, it's lonely at the top. Dat hoort er ook bij.

Wij blijven dus nog een paar dagen in Semarang. Meteen bezoeken we met pastor Timotius (die Alle Hoekema goed kent) en Heri (die vorig jaar drie maanden bij Fernando studeerde) de Blenduk Church, de oudste protestantse kerk in het oude centrum. Onder de namen van vroegere predikanten vind ik Ds. Lindijer, vast familie van degene die mij heeft gedoopt in Brussel!
De volgende dag mogen we met Heri en chauffeur Djoko aansluiten bij de groep van de Anabaptist Mennonite Biblical Society en doen we vlot 4 godsdiensten aan! Van de indrukwekkende boeddhistische tempel Watergong naar de Pura Agung Giri Natha, waar we een hindoe blessing krijgen met rijstkorrels op ons voorhoofd en besprenkeld worden met heilig water. Daarna op naar een moskee, waar de vrouwen dit keer ook op de vloer mogen zitten en waar we, naast lunch en fruit, een uitleg krijgen over de bedoeling van de moskee. Met deze moskee is trouwens regelmatig contact en gesprek. Tot slot naar een huis met een prachtige tuin voor gepensioneerde katholieke zusters, die voor en met ons zongen: You raise me up onder begeleiding van hun anklung instrumenten.
De volgende dag zullen we weer andere Indonesische mennonites ontmoeten. In Indonesië zijn er meer dan 100.000 en het groeit, vooral door jongeren. 

Henk is aan andere ontmoetingen en hopelijk een paar dagen rust bezig. Met alle goede wensen, gebeden en zegeningen van onze Indonesische broeders en zusters kan hij dan gesterkt aan zijn wereldperiode beginnen.
Ga met God, Henk en hou ons op de hoogte.

Miekje Hoffscholte-Spoelder


Terug